Maksuton toimitus yli 49€ tilauksiin30 päivän avokauppaOsta nyt, maksa lokakuussa

Klikkaa tästä ajankohtaisiin tarjouksiin

Vaatteet (23896)

Varusteet (5416)

Outdoor

Tälle sivulle me Sportamorella olemme keränneet kaiken mitä voit kuvitellal tarvitsevasi vaeltamiseen tai ulkoiluun. Aioitpa sitten viettää ulkona tunnin tai päiviä – tarvitset silti oikeat varusteet. Meiltä löydät vaellussauvat, vaelluskengät, vaellussaappaat, retkikeittimet, makuupussit sekä kaikki pienet ja isot herkut, joita tarvitset reissullasi. Suuret seikkailut alkavat pienistä askelista ja haluamme, että vaeltaminen olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.

Miten multisport-kello soveltuu vaeltamiseen?

Monet vaellusta harrastavat käyttävät multisport-kelloja vaellusreissuillaan. Multisport-kello on kuin tavallinen treenikello, se sisältää vain useampia toimintoja ja aktiviteetteja. Nykyään useimmat treenikellot ja multisport-kellot on varustettu kaikilla niillä ominaisuuksilla, joita voit kuvitella tarvitsevasi ulkoillessasi. Sykemittari, askelmittari ja kuljettu matka on ihan perusominaisuuksia, joita vaelluksella voi tarvita, mutta nykyään useimmissa kelloissa on lisäksi karttoja, GPS ja jopa Spotify! Kuvittele itsesi upeaan maisemaan kuuntelemassa lempibiisejäsi. Eikö kuulosta hyvältä? Tutustu siinä tapauksessa Garmin ja Suunto -tuotemerkkeihin – he ovat kaksi treenikellojen valmistajaa, jotka ovat pärjänneet testeissä parhaiten. Koita lisäksi kiinnittää huomiota ainakin akun kestoon, sillä pitkä akunkesto takaa paremmat käyttömahdollisuudet pidemmillä vaelluksilla. 

Mikä on sopivan kokoinen rinkka?

Se kuinka suuren rinkan tarvitset määrittyy sillä, kuinka paljon tarvitset tavaraa, kun aiot lähteä vaeltamaan. Jos olet päiväseltään liikenteessä, niin reppu varmasti riittää. 50 tai 60 litran tilavuudella varustettu rinkka riittääkin sitten jo todella moneen tarkoitukseen ja jos aiot viettää vaeltamassa viikon tai enemmän, niin kannattaa tutustua 120 litran rinkkojen valikoimaan. Painava kuorma asettaa myös omat vaatimuksensa rinkalle. Muutamaan yksityiskohtaan kannattaa kiinnittää huomiota, jos olet pidempään vaeltamassa ja tarvitset ison repun. Ensimmäiseksi, rinkassa olisi hyvä olla vähintään yksi, mielellään kaksi vaakasuuntaista rinnan ja vyötärön yli kulkevaa kiinnitysnauhaa. Nauhan tarkoitus on pitää rinkka tiukasti kiinni selkääsi vasten, joka helpottaa kantamisen tuskaasi. Useimmissa yli 50 litraisissa rinkoissa on myös vahvistettu alumiininen selkälevy. Jos olet joskus pitänyt selässäsi sellaista rinkkaa, olet varmasti havainnut, että se on painavampi kuin selkälevyttömät rinkat. Se pitää paikkansa – rinkan paino kulkee yleensä käsi kädessä reppuun mahtuvan kuorman kanssa, joten valitse reppu tarvitsemasi tavaramäärän mukaan. Jos olet jo varannut vaellusreissusi, tai jos tiedät jo mihin vuodenaikaan reissujasi teet, niin muutama muukin asia olisi hyvä huomioida. Talvella vaellettaessa rinkassa olisi hyvä olla lumilukot, joka pitää lumen rinkan ulkopuolella. Useimmissa rinkoissa on lisäksi paikat vaellussauvoille tai suksille. Kannattaa miettiä omaa vaeltamista ja jos vaellat paljon sekä kesällä, että talvella, olisi hyvä, että rinkkasi olisi mahdollisimman neutraali, eli ei varsinaisesti tehty talvea tai kesää varten, jotta se soveltuisi kaikkiin vuodenaikoihin. Toinen vaihtoehto on hankkia eri tarkoituksiin sopivat rinkat, eli ostaa useampi, jotta rinkkasi vastaa aina sen käyttötarkoitusta.

Miten rinkan tulisi istua?

Tärkeintä on ostaa juuri sinun selkääsi sopiva rinkka. Jos ostat liian korkean rinkan, niin olet ongelmissa olkahihnojen ja kiristysten kanssa, joka vaikeuttaa liikkumistasi ja pahimmillaan tekee vahinkoa selällesi. Rinkka ei tietenkään saa olla liian matalakaan. Se aiheuttaa myös ongelmia olkahihnojen ja poikittaisten kiinnitysnauhojen osumisen ergonomisesti aivan väärään kohtaan. Muista myös pitää huoli, ettei olkahihnat ole liian kireällä. Jos olkahihnat on liian kireällä, ne voivat aiheuttaa hiertymiä ja rakkoja. 

Minkä termoksen valitsen?

Useat termokset on valmistettu vaellukseen ja niiden tarkoitus on pitää juomasi lämpimänä pitkään. Kun etsit kunnon termosta vaellusreissuille, kannattaa valita ruostumattomasta teräksestä valmistettu malli, jonka kansi ei ole muovia. Muovisilla kansilla valmistetut termokset eivät pidä lämpöä riittävän pitkään. Ne soveltuvat kyllä työmatkakahvitteluun, mutta eivät pidemmille reissuille. Useimmissa termoksissa on jonkinlainen pilli, jotta voit juoda pullosta, ilman että sinun tarvitsee avata kantta. Vaeltamiseen tai muuhun ulkoiluun valmistetut termokset ovat yleensä teräskantisia, kansi on valmistettu joko tavallisesta teräksestä tai ruostumattomasta teräksestä ja sitä voi käyttää kuppina. Teräskannen alla on usein kansi, joka on valmistettu muovista. Tuplakansi varmistaa, että juomasi pysyy mahdollisimman pitkään lämpimänä, toimii kuppina ja pitää pullon tiiviinä, jottei sieltä läiky juomaa rinkkaasi. Sellaisen termoksen tarvitset. 

Miten vältän rakot ja hiertymät vaelluskenkiä käyttäessäni?

Mikään ei ole inhottavampaa kuin rakkojen ja hiertymien hoitaminen ja teippaaminen pitkän vaelluksen jäljiltä, sillä silloin on usein jo liian myöhäistä tehdä mitään asialle. Rakkojen koko vaihtelee, sormenpään kokoisesta golf-pallon kokoiseen. Inhottavia ne ovat koosta riippumatta. Jos sinulla on joskus ollut rakkoja, niin olet varmasti oppinut pitämään rakkolaastareita mukanasi, kun olet ulkoilemassa, ja jos itse olet vielä säästynyt, niin toivottavasti olet oppinut muiden virheistä. Jos rakot ovat jo iskeneet, niin vain rakkolaastari pelastaa sinut. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla voit välttyä rakoilta ja hiertymiltä vaeltaessasi. Pidä huoli, että sinulla on oikean tyyppiset sukat ja oikeanlaiset kengät. Kosteus on yleensä rakkojen ja hiertymien paras 

kaveri, joten valitse kengät, jotka hengittävät ja pitävät jalkasi kuivana. Tärkeintä on valita kenkä käyttötarkoituksen mukaan, jos vaellat pääasiassa kesäisin tai lämpimässä ilmanalassa, tarvitset matalamman ja hengittävämmän kengän. Ja jos vaellat talvisin tai kylmemmässä ilmanalassa tai vaikeammassa maastossa, suosittelemme korkeavartisempaa ja paremmin topattua, Gore-Tex -pinnoitettua kenkää, jotka pitävät jalkasi kuivana ja lämpimänä. Voit aloittaa kenkäkartoituksen kysymällä itseltäsi, että tarvitsetko kenkiä, jotka ovat viileät, vai kenkiä jotka pitävät veden ja kylmän kengän ulkopuolella?

Millaiset vaellussukat kannattaa hankkia?

Hiki aiheuttaa rakkuloita. Siksi on tärkeää, että ostat sukat, jotka hengittävät ja poistavat kosteutta. Synteettistä materiaalia olevat sukat eivät haise kovin hyvälle käytön jälkeen, mutta niiden kosteudenpoisto- ja hengittävyysominaisuudet ovat omaa luokkaansa verrattuna tavallisiin sukkiin. Älä käytä sukkia, joiden materiaali imee kosteutta itseensä enemmän kuin poistaa sitä. Muista myös vaihtaa sukat riittävän usein ja anna jalkojesi tuulettua aina kun mahdollista. 

Millainen makuupussi on paras?

Useimmilla meistä on jo makuupussi, joka löytyy jostain varaston nurkasta – yleensä äitin tai isän vanha, tai joku pussukka, joka on ostettu leirikoulua varten ala-asteella. Kannattaa tietysti ennen reissue tarkistaa missä kunnossa olemassa oleva makuupussi on. Kun makuupussia käytetään, on todella tärkeä tuulettaa se ennen kuin se laitetaan takaisin säilytyspussiin. Jos makuupussiin jää kosteutta, niin voit vain kuvitella mitä sille tapahtuu, kun se on vuosia jossain varastohyllyllä. Kannattaa siis tarkistaa, että makuupussisi on kunnossa ja tuoksuu tuoreelle jo hyvissä ajoin ennen reissua. Jos käy niin, että tarvitset uuden makuupussin, niin kannattaa kiinnittää huomiota makuupussin materiaaliin, painoon ja lämpötiloihin, joissa aiot sitä käyttää. Voit aloittaa sopivan makuupussin kartoituksen siitä, minkälaisissa sääolosuhteissa sitä tarvitset, sillä se vaikuttaa suoraan makuupussin materiaaliin. Yritä aina yhdistää lämpötila makuupussin tuotekuvaukseen, jotta saisit parhaiten tarkoitukseesi sopivan makuupussin. Se ei aina ole ihan helppoa, varsinkin jos vaellat vuoristossa tai muuten korkeassa ilmanalassa, jossa säätila saattaa heitellä paljonkin. Jos sen sijaan matkaat johonkin lämpimään, et varmasti tule tarvitsemaan makuupussia, joka on tehty -18 pakkasasteessa nukkumiseen. Jos vaellat usein ja erilaisissa lämpötiloissa, niin kannattaa panostaa useampaan makuupussiin. Osa makuupusseista on kevyempiä, joten niitä on mukavampi kantaa mukana, mutta ne eivät toimi kovin kylmässä ilmanalassa. Makuupussin valinnassa kannattaa olla tarkkana. Jos aiot esimerkiksi vaeltaa kotimaassa tai muualla skandinaviassa, niin vedenpitävä ulkopinta makuupussiin on ehdoton valinta. 

Tiesitkö tätä?

Kebnekaisen pohjoishuippu on Ruotsin korkein kohta ja se on täydet 2096,8 metriä merenpinnan yläpuolella. Aiemmin korkein kohta oli eteläinen huippu, mutta ilmastonmuutoksen takia, sen lumipeite on sulanut sen verran, että pohjoishuippu on nyt noin 50 senttimetriä korkeampi. Kebnekaise on siitä huolimatta edelleen Ruotsin korkein vuori. 

Ammattilaisen vinkit

Kaikkia materiaaleja ei voi pestä pesukoneessa, mutta pahinta mitä voit tehdä varusteillesi on, että kuivaat villaa, höyheniä tai silkkiä sisältäviä herkkiä materiaaleja kuivausrummussa tai kuivauskaapissa. Sekä villa että höyhenet kestävät yleensä konepesun matalimmassa mahdollisessa lämpötilassa, mutta materiaalien pitäisi antaa kuivua itsekseen! Jos haluat olla todella varovainen, voit ostaa vielä erikoispesuaineita, jotka on tarkoitettu herkille materiaaleille. Löydät pesuaineita esimerkiksi meiltä Sportamorelta Outdoor -tuotevalikoimastamme!

Outdoor

Tälle sivulle me Sportamorella olemme keränneet kaiken mitä voit kuvitellal tarvitsevasi vaeltamiseen tai ulkoiluun. Aioitpa sitten viettää ulkona tunnin tai päiviä – tarvitset silti oikeat varusteet. Meiltä löydät vaellussauvat, vaelluskengät, vaellussaappaat, retkikeittimet, makuupussit sekä kaikki pienet ja isot herkut, joita tarvitset reissullasi. Suuret seikkailut alkavat pienistä askelista ja haluamme, että vaeltaminen olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.

Miten multisport-kello soveltuu vaeltamiseen?

Monet vaellusta harrastavat käyttävät multisport-kelloja vaellusreissuillaan. Multisport-kello on kuin tavallinen treenikello, se sisältää vain useampia toimintoja ja aktiviteetteja. Nykyään useimmat treenikellot ja multisport-kellot on varustettu kaikilla niillä ominaisuuksilla, joita voit kuvitella tarvitsevasi ulkoillessasi. Sykemittari, askelmittari ja kuljettu matka on ihan perusominaisuuksia, joita vaelluksella voi tarvita, mutta nykyään useimmissa kelloissa on lisäksi karttoja, GPS ja jopa Spotify! Kuvittele itsesi upeaan maisemaan kuuntelemassa lempibiisejäsi. Eikö kuulosta hyvältä? Tutustu siinä tapauksessa Garmin ja Suunto -tuotemerkkeihin – he ovat kaksi treenikellojen valmistajaa, jotka ovat pärjänneet testeissä parhaiten. Koita lisäksi kiinnittää huomiota ainakin akun kestoon, sillä pitkä akunkesto takaa paremmat käyttömahdollisuudet pidemmillä vaelluksilla. 

Mikä on sopivan kokoinen rinkka?

Se kuinka suuren rinkan tarvitset määrittyy sillä, kuinka paljon tarvitset tavaraa, kun aiot lähteä vaeltamaan. Jos olet päiväseltään liikenteessä, niin reppu varmasti riittää. 50 tai 60 litran tilavuudella varustettu rinkka riittääkin sitten jo todella moneen tarkoitukseen ja jos aiot viettää vaeltamassa viikon tai enemmän, niin kannattaa tutustua 120 litran rinkkojen valikoimaan. Painava kuorma asettaa myös omat vaatimuksensa rinkalle. Muutamaan yksityiskohtaan kannattaa kiinnittää huomiota, jos olet pidempään vaeltamassa ja tarvitset ison repun. Ensimmäiseksi, rinkassa olisi hyvä olla vähintään yksi, mielellään kaksi vaakasuuntaista rinnan ja vyötärön yli kulkevaa kiinnitysnauhaa. Nauhan tarkoitus on pitää rinkka tiukasti kiinni selkääsi vasten, joka helpottaa kantamisen tuskaasi. Useimmissa yli 50 litraisissa rinkoissa on myös vahvistettu alumiininen selkälevy. Jos olet joskus pitänyt selässäsi sellaista rinkkaa, olet varmasti havainnut, että se on painavampi kuin selkälevyttömät rinkat. Se pitää paikkansa – rinkan paino kulkee yleensä käsi kädessä reppuun mahtuvan kuorman kanssa, joten valitse reppu tarvitsemasi tavaramäärän mukaan. Jos olet jo varannut vaellusreissusi, tai jos tiedät jo mihin vuodenaikaan reissujasi teet, niin muutama muukin asia olisi hyvä huomioida. Talvella vaellettaessa rinkassa olisi hyvä olla lumilukot, joka pitää lumen rinkan ulkopuolella. Useimmissa rinkoissa on lisäksi paikat vaellussauvoille tai suksille. Kannattaa miettiä omaa vaeltamista ja jos vaellat paljon sekä kesällä, että talvella, olisi hyvä, että rinkkasi olisi mahdollisimman neutraali, eli ei varsinaisesti tehty talvea tai kesää varten, jotta se soveltuisi kaikkiin vuodenaikoihin. Toinen vaihtoehto on hankkia eri tarkoituksiin sopivat rinkat, eli ostaa useampi, jotta rinkkasi vastaa aina sen käyttötarkoitusta.

Miten rinkan tulisi istua?

Tärkeintä on ostaa juuri sinun selkääsi sopiva rinkka. Jos ostat liian korkean rinkan, niin olet ongelmissa olkahihnojen ja kiristysten kanssa, joka vaikeuttaa liikkumistasi ja pahimmillaan tekee vahinkoa selällesi. Rinkka ei tietenkään saa olla liian matalakaan. Se aiheuttaa myös ongelmia olkahihnojen ja poikittaisten kiinnitysnauhojen osumisen ergonomisesti aivan väärään kohtaan. Muista myös pitää huoli, ettei olkahihnat ole liian kireällä. Jos olkahihnat on liian kireällä, ne voivat aiheuttaa hiertymiä ja rakkoja. 

Minkä termoksen valitsen?

Useat termokset on valmistettu vaellukseen ja niiden tarkoitus on pitää juomasi lämpimänä pitkään. Kun etsit kunnon termosta vaellusreissuille, kannattaa valita ruostumattomasta teräksestä valmistettu malli, jonka kansi ei ole muovia. Muovisilla kansilla valmistetut termokset eivät pidä lämpöä riittävän pitkään. Ne soveltuvat kyllä työmatkakahvitteluun, mutta eivät pidemmille reissuille. Useimmissa termoksissa on jonkinlainen pilli, jotta voit juoda pullosta, ilman että sinun tarvitsee avata kantta. Vaeltamiseen tai muuhun ulkoiluun valmistetut termokset ovat yleensä teräskantisia, kansi on valmistettu joko tavallisesta teräksestä tai ruostumattomasta teräksestä ja sitä voi käyttää kuppina. Teräskannen alla on usein kansi, joka on valmistettu muovista. Tuplakansi varmistaa, että juomasi pysyy mahdollisimman pitkään lämpimänä, toimii kuppina ja pitää pullon tiiviinä, jottei sieltä läiky juomaa rinkkaasi. Sellaisen termoksen tarvitset. 

Miten vältän rakot ja hiertymät vaelluskenkiä käyttäessäni?

Mikään ei ole inhottavampaa kuin rakkojen ja hiertymien hoitaminen ja teippaaminen pitkän vaelluksen jäljiltä, sillä silloin on usein jo liian myöhäistä tehdä mitään asialle. Rakkojen koko vaihtelee, sormenpään kokoisesta golf-pallon kokoiseen. Inhottavia ne ovat koosta riippumatta. Jos sinulla on joskus ollut rakkoja, niin olet varmasti oppinut pitämään rakkolaastareita mukanasi, kun olet ulkoilemassa, ja jos itse olet vielä säästynyt, niin toivottavasti olet oppinut muiden virheistä. Jos rakot ovat jo iskeneet, niin vain rakkolaastari pelastaa sinut. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla voit välttyä rakoilta ja hiertymiltä vaeltaessasi. Pidä huoli, että sinulla on oikean tyyppiset sukat ja oikeanlaiset kengät. Kosteus on yleensä rakkojen ja hiertymien paras 

kaveri, joten valitse kengät, jotka hengittävät ja pitävät jalkasi kuivana. Tärkeintä on valita kenkä käyttötarkoituksen mukaan, jos vaellat pääasiassa kesäisin tai lämpimässä ilmanalassa, tarvitset matalamman ja hengittävämmän kengän. Ja jos vaellat talvisin tai kylmemmässä ilmanalassa tai vaikeammassa maastossa, suosittelemme korkeavartisempaa ja paremmin topattua, Gore-Tex -pinnoitettua kenkää, jotka pitävät jalkasi kuivana ja lämpimänä. Voit aloittaa kenkäkartoituksen kysymällä itseltäsi, että tarvitsetko kenkiä, jotka ovat viileät, vai kenkiä jotka pitävät veden ja kylmän kengän ulkopuolella?

Millaiset vaellussukat kannattaa hankkia?

Hiki aiheuttaa rakkuloita. Siksi on tärkeää, että ostat sukat, jotka hengittävät ja poistavat kosteutta. Synteettistä materiaalia olevat sukat eivät haise kovin hyvälle käytön jälkeen, mutta niiden kosteudenpoisto- ja hengittävyysominaisuudet ovat omaa luokkaansa verrattuna tavallisiin sukkiin. Älä käytä sukkia, joiden materiaali imee kosteutta itseensä enemmän kuin poistaa sitä. Muista myös vaihtaa sukat riittävän usein ja anna jalkojesi tuulettua aina kun mahdollista. 

Millainen makuupussi on paras?

Useimmilla meistä on jo makuupussi, joka löytyy jostain varaston nurkasta – yleensä äitin tai isän vanha, tai joku pussukka, joka on ostettu leirikoulua varten ala-asteella. Kannattaa tietysti ennen reissue tarkistaa missä kunnossa olemassa oleva makuupussi on. Kun makuupussia käytetään, on todella tärkeä tuulettaa se ennen kuin se laitetaan takaisin säilytyspussiin. Jos makuupussiin jää kosteutta, niin voit vain kuvitella mitä sille tapahtuu, kun se on vuosia jossain varastohyllyllä. Kannattaa siis tarkistaa, että makuupussisi on kunnossa ja tuoksuu tuoreelle jo hyvissä ajoin ennen reissua. Jos käy niin, että tarvitset uuden makuupussin, niin kannattaa kiinnittää huomiota makuupussin materiaaliin, painoon ja lämpötiloihin, joissa aiot sitä käyttää. Voit aloittaa sopivan makuupussin kartoituksen siitä, minkälaisissa sääolosuhteissa sitä tarvitset, sillä se vaikuttaa suoraan makuupussin materiaaliin. Yritä aina yhdistää lämpötila makuupussin tuotekuvaukseen, jotta saisit parhaiten tarkoitukseesi sopivan makuupussin. Se ei aina ole ihan helppoa, varsinkin jos vaellat vuoristossa tai muuten korkeassa ilmanalassa, jossa säätila saattaa heitellä paljonkin. Jos sen sijaan matkaat johonkin lämpimään, et varmasti tule tarvitsemaan makuupussia, joka on tehty -18 pakkasasteessa nukkumiseen. Jos vaellat usein ja erilaisissa lämpötiloissa, niin kannattaa panostaa useampaan makuupussiin. Osa makuupusseista on kevyempiä, joten niitä on mukavampi kantaa mukana, mutta ne eivät toimi kovin kylmässä ilmanalassa. Makuupussin valinnassa kannattaa olla tarkkana. Jos aiot esimerkiksi vaeltaa kotimaassa tai muualla skandinaviassa, niin vedenpitävä ulkopinta makuupussiin on ehdoton valinta. 

Tiesitkö tätä?

Kebnekaisen pohjoishuippu on Ruotsin korkein kohta ja se on täydet 2096,8 metriä merenpinnan yläpuolella. Aiemmin korkein kohta oli eteläinen huippu, mutta ilmastonmuutoksen takia, sen lumipeite on sulanut sen verran, että pohjoishuippu on nyt noin 50 senttimetriä korkeampi. Kebnekaise on siitä huolimatta edelleen Ruotsin korkein vuori. 

Ammattilaisen vinkit

Kaikkia materiaaleja ei voi pestä pesukoneessa, mutta pahinta mitä voit tehdä varusteillesi on, että kuivaat villaa, höyheniä tai silkkiä sisältäviä herkkiä materiaaleja kuivausrummussa tai kuivauskaapissa. Sekä villa että höyhenet kestävät yleensä konepesun matalimmassa mahdollisessa lämpötilassa, mutta materiaalien pitäisi antaa kuivua itsekseen! Jos haluat olla todella varovainen, voit ostaa vielä erikoispesuaineita, jotka on tarkoitettu herkille materiaaleille. Löydät pesuaineita esimerkiksi meiltä Sportamorelta Outdoor -tuotevalikoimastamme!