Maksuton toimitus yli 49€ tilauksiin30 päivän avokauppaOsta nyt, maksa marraskuussa

Klikkaa tästä ajankohtaisiin tarjouksiin

Vaatteet (21089)

Varusteet (5271)

Sykekellot

Sykekello ranteessasi juoksulenkillä on aivan kuin juoksisit personal trainerin kanssa. Oikein käytettynä sykekellosi varoittaa, jos juokset liian kovaa tai hiljaa, auttaa laskemaan leposykkeesi sekä ohjaa sinut perille GPS-toiminnon avulla. Aikaisemmin sykekellot mittasivat vain sykkeesi, mutta nykyisin esimerkiksi Garminin ja Suunnon kehittyneimmät mallit toimivat lähes älypuhelimen tavoin. Sportamoren valikoimasta löydät sekä miesten että naisten sykevyöt, joissa on Spotify, karttoja sekä maksuominaisuus. Kehittyneimpiä sykekelloja kutsutaan multisportkelloiksi, jollaisia sekä Garmin että Suunto valmistaa. Multisportkellot ovat saaneet nimensä juurikin siitä, että ne toimivat moniin eri aktiviteetteihin erona vanhoihin sykekelloihin. Nykypäivänä kehittyneitä sykekelloja voi käyttää niin X-ft-harjoitteluun, pyöräilyyn, uintiin, golfiin kuin juoksuunkin. Monet sykekellot mittaavat myös palautumista ja unta. 

Miksi hankkia sykekello?

Sykekello on hyvä hankinta, koska vaihtelevuus treenatessa on hyvin tärkeää. Jos et ole todellinen ammattilainen, käy helposti niin, että juokset aina samaa reittiä, samalla intensiteetillä ja samassa ajassa. Tällöin juokset aina saman matkan samaan aikaan etkä saa treenistäsi uusia tuloksia, joka vaikuttaa myös motivaatioosi. Jos treenaat ilman uusia tuloksia, on se merkki siitä, ettet haasta itseäsi niin kovin kuin luulet. Silloin sykekello astuu kuvaan! Sykekello auttaa sinua pääsemään uudelle tasolle sekä sopeutesi että sykkeesi kanssa. Kuten sanottu, aikaisemmin sykekellot eivät juuri tehneet muuta kuin laskivat sydämenlyönnit, mutta nykyisin voit suunnitella jopa kehittyneitä intervalliharjoituksia. Sykekello varoittaa aina, kun sykkeesi laskee tai nousee alle tai yli toivotun. Tällä tavoin sykekello on helppo tapa nostaa harjoittelusi seuraavalle tasolle. 

Kuinka lasken maksimisykkeeni?

Jotta sykekellosta on apua treenissäsi, aloita selvittämällä maksimisykkeesi, jonka voi testata monin eri tavoin. Olet varmasti kuullut tavasta, jolloin 220:stä vähennetään oma ikäsi, jolloin saat arvion maksimisykkeestäsi. Tähän lukuun ei kuitenkaan voi luottaa täysin. Sen sijaan voit ottaa käyttöön uuden sykekellosi. Ota kello mukaan juoksumatolle tai mäkitreeniin, kiinnitä kello tiiviisti hieman ylemmäs ranteestasi, jotta saat kunnollisen mittaustuloksen. Juokse sitten kaksi kertaa mäki ylös tai lisää kaltevuutta juoksumatolla, juokse niin kovin kuin pystyt. Toisella juoksukerralla saat useimmiten tarkimman tuloksen maksimisykkeestäsi, joka näkyy tuolloin kellossasi. 

Leposykkeesi on huomattavasti helpompi määritellä sykekellollasi eikä sinun tarvitse juosta mäkiä ylös alas. Pidä vain sykekello ranteessasi nukkuessasi ja se mittaa tarkan tuloksen. Leposykkeesi on merkki kunnostasi. Jos käytät sykekelloa päivittäin, tulet huomaamaan, että leposykkeesi muuttuu rankkojen harjoitusten jälkeen. Konkreettinen todiste siitä, että harjoittelusi tuottaa tulosta ja helppo tapa seurata kehitystäsi päivittäin. Osassa sykekelloista on toiminto, joilla ne voi yhdistää muihin kelloihin tai yhteisöihin, jolloin voitte kerätä tuloksenne yhteen ystäviesi kanssa ja kannustaa toisianne. 

Kuinka treenata sykekellon kanssa?

Sykeharjoittelu on harjoittelua eri intensiteettitasoilla. Itensiteettitasot perustuvat eri prosentteihin maksimisykkeestäsi. Mitä korkeampi sykkeesi on, sitä korkeampi intensiteetti harjoituksessa on. Intensiteettialueet jaetaan usein viiteen eri osaan. Kuinka nopeasti juokset eri alueilla perustuu juuri maksimisykkeeseesi. Jos juokset yhdessä ystävän kanssa, ette luultavasti voi pitää yllä samaa tahtia, sillä sopiva syke saattaa olla toiselle liian korkea. Kuuntele siis sykekelloasi ja mukauta tahtiasi sen mukaan. Et esimerkiksi jaksa juosta pitkiä matkoja korkealla intesiteetillä. Hidasta siis silloin, kun kellosi varoittaa sinua, ja sama päin vastoin.

Mitä sykealueita on? 

Sykealue 1 on leposykkeesi. Eli sykkeesi, kun et harjoittele. Sykealue 2 on hidastempoista harjoittelua, joka vastaa noin 60-70 % maksimisykkeestäsi. Jos sykekellosi on laskenut maksimisykkeeksesi 195 lyöntiä minuutissa, juokse niin, että sykkeesi pysyy noin noin 126 lyönnissä minuuttia kohden. Sykealue 3 tarkoittaa noin 70-85 % maksimisykkeestäsi, jolloin kellosi tulee näyttää noin 156 lyöntiä minuutissa. Sykealue kolme vastaa keskiraskasta harjoitusta, jota kutsutaan myös kestävyysharjoitteluksi. Viimeisempänä mutta ei vähäisimpänä sykealue 4, joka on lähellä maksimisykettäsi (sykealue 5), eli noin 85-95% maksimisykkeestäsi. Kun harjoittelet 95% maksimisykkeestäsi, kutsutaan sitä intervalliharjoitukseksi ja sykekellosi näyttää noin 175 lyöntiä minuutissa. Jos käytät kelloasi esimerkiksi spinning-tunnilla, tulet polkemaan kaikilla sykealueilla ainakin kerran tunnin aikana, mutta välillä haluat myös käydä nopeasti maksimisykkeessäsi. Maksimisyke on helppo huomata kellostasi, koska sykkeesi lakkaa nousemasti. 

Kuinka käytän sykekelloa intervalliharjoituksissa?

Intervalliharjoitus tai kynnysharjoittelu, nimestä huolimatta sama metodi toimii sykekellollasi. Kun juokset intervalleja, juokset 85-95% maksimisykkeestäsi, eli sykealueella 4. Garminin sykekelloista löytyy Garmin Connect-ominaisuus, jolla voit suunnitella omat intervalliharjoituksesi ja valita sykealueesi. Sykekellosi varoittaa sinua jos sykkeesi on asetetun sykealueen ulkopuolella, kertoo sinulle milloin levätä, juosta ja milloin harjoitus on ohi. Intervalliharjoitus on juostava raskaalla temmolla, jolla se eroaa pitkänmatkanharjoittelusta. 

Kuinka käytän sykekelloa pitkillä matkoilla?

Pitkien matkojen juoksua kutsutaan myös keskiraskaaksi harjoitteluksi. Harjoituksen ei tule olla raskas, jolloin väsymys tulee ajan kuluessa eikä niinkään korkean intensiteetin tuloksena. Kymmenen kilometriä on monelle sopiva keskiraskas harjoitus, mutta matka voi olla myös lyhyempi tai pidempi. Keskiraskaalla harjoituksella juokset sykealueella 3, eli 70-85% maksimisykkeestäsi. Korkeammalla sykkeellä et jaksa juosta koko matkaa, joten kuuntele sykekelloasi kun se varoittaa sinua ja pysyttele oikealla sykealueella. Ajan kuluessa saatat joutua mukauttamaan vauhtiasi, mutta oikean sykealueen pitäminen on erityisen tärkeää. Jos oikean sykkeen löytäminen on vaikeaa, ajattele että juokset niin, että voit puhua samaan aikaan. Kotiin tullessasi voit olla väsynyt, mutta et aivan puhki. 

Millainen sykekello minun tulisi valita?

Treeni on aina rasite lihaksille, treenasit sitten salilla tai juoksulenkillä. Vaikka se kuulostaa kummalliselta, voi sykekellosi auttaa sinua huomaamaan, milloin on aika levätä. Suunnon ja Garminin sykekellot mittaavat nimittäin leposykettäsi, stressitasojasi, untasi sekä palautumistasi, jotta tiedät oletko valmis seuraavaan harjoitukseen vai et. Lepo harjoitusten välillä on vähintään yhtä tärkeää kuin itse harjoitus ja sykekellosi voi auttaa sinua tekemään parempia valintoja. Osa sykekelloista Sportamoren valikoimassa kulkee nimellä aktiivisuuskello tai aktiivisuusranneke. Nämä kellot eivät sovellu korkean intensiteetin harjoituksiin, vaan mittaavat aktiivisuuttasi päivän aikana. Jos nämä toiminnot ovat sinulle riittävät, ei välttämättä ole tarpeen sijoittaa sykekelloon, joka taas on sopiva sinulle, joka etsit parasta vaihtoehtoa harjoitteluusi. 

Vuoden trendit sykeklloissa

Vain muutama vuosi sitten sykekellojen oli näytettävä mahdollisimman urheilullisilta. Siksi ne olivat pelkistettyjä, kapeita ja pieninäyttöisiä. Nykypäivänä sykekellot ovat huomattavasti kehittyneempiä, niissä on suurempi ja helppolukuisempi näyttö, voit lukea tekstiviestejä, vastata sähköposteihin ja asettaa herätyskellon suoraan kelloosi. Kyllä, luit oikei. Monet nykyajan sykekelloista voi liittää älypuhelimeen. Voit myös yhdistää kellon Spotifyhin eikä sinun myöskään tarvitse joka kerta kaivaa puhelinta taskustasi, kun puhelimesi hälyttää. Suuri näyttö näyttää nykyään myös tavalliselta analogiselta rannekellolta, jolloin voit käyttää kelloa joka asun kanssa myös arkena. Sportamoren valikoimasta löytyy myös useita hihnoja eri väreissä, jolloin voit vaihtaa tyyliäsi halutessasi vaikka päivittäin. Kellot ovat nykyisin myös vedenkestäviä ja useimmat hihnat ovat muovia, jonka ansiosta ne ovat myös kestävämpiä. Juuri nyt suosikkimme naisille ovat pastellisävyiset kellot metalliyksityiskohdilla ja mustat miesten kellot.

Sykekellot

Sykekello ranteessasi juoksulenkillä on aivan kuin juoksisit personal trainerin kanssa. Oikein käytettynä sykekellosi varoittaa, jos juokset liian kovaa tai hiljaa, auttaa laskemaan leposykkeesi sekä ohjaa sinut perille GPS-toiminnon avulla. Aikaisemmin sykekellot mittasivat vain sykkeesi, mutta nykyisin esimerkiksi Garminin ja Suunnon kehittyneimmät mallit toimivat lähes älypuhelimen tavoin. Sportamoren valikoimasta löydät sekä miesten että naisten sykevyöt, joissa on Spotify, karttoja sekä maksuominaisuus. Kehittyneimpiä sykekelloja kutsutaan multisportkelloiksi, jollaisia sekä Garmin että Suunto valmistaa. Multisportkellot ovat saaneet nimensä juurikin siitä, että ne toimivat moniin eri aktiviteetteihin erona vanhoihin sykekelloihin. Nykypäivänä kehittyneitä sykekelloja voi käyttää niin X-ft-harjoitteluun, pyöräilyyn, uintiin, golfiin kuin juoksuunkin. Monet sykekellot mittaavat myös palautumista ja unta. 

Miksi hankkia sykekello?

Sykekello on hyvä hankinta, koska vaihtelevuus treenatessa on hyvin tärkeää. Jos et ole todellinen ammattilainen, käy helposti niin, että juokset aina samaa reittiä, samalla intensiteetillä ja samassa ajassa. Tällöin juokset aina saman matkan samaan aikaan etkä saa treenistäsi uusia tuloksia, joka vaikuttaa myös motivaatioosi. Jos treenaat ilman uusia tuloksia, on se merkki siitä, ettet haasta itseäsi niin kovin kuin luulet. Silloin sykekello astuu kuvaan! Sykekello auttaa sinua pääsemään uudelle tasolle sekä sopeutesi että sykkeesi kanssa. Kuten sanottu, aikaisemmin sykekellot eivät juuri tehneet muuta kuin laskivat sydämenlyönnit, mutta nykyisin voit suunnitella jopa kehittyneitä intervalliharjoituksia. Sykekello varoittaa aina, kun sykkeesi laskee tai nousee alle tai yli toivotun. Tällä tavoin sykekello on helppo tapa nostaa harjoittelusi seuraavalle tasolle. 

Kuinka lasken maksimisykkeeni?

Jotta sykekellosta on apua treenissäsi, aloita selvittämällä maksimisykkeesi, jonka voi testata monin eri tavoin. Olet varmasti kuullut tavasta, jolloin 220:stä vähennetään oma ikäsi, jolloin saat arvion maksimisykkeestäsi. Tähän lukuun ei kuitenkaan voi luottaa täysin. Sen sijaan voit ottaa käyttöön uuden sykekellosi. Ota kello mukaan juoksumatolle tai mäkitreeniin, kiinnitä kello tiiviisti hieman ylemmäs ranteestasi, jotta saat kunnollisen mittaustuloksen. Juokse sitten kaksi kertaa mäki ylös tai lisää kaltevuutta juoksumatolla, juokse niin kovin kuin pystyt. Toisella juoksukerralla saat useimmiten tarkimman tuloksen maksimisykkeestäsi, joka näkyy tuolloin kellossasi. 

Leposykkeesi on huomattavasti helpompi määritellä sykekellollasi eikä sinun tarvitse juosta mäkiä ylös alas. Pidä vain sykekello ranteessasi nukkuessasi ja se mittaa tarkan tuloksen. Leposykkeesi on merkki kunnostasi. Jos käytät sykekelloa päivittäin, tulet huomaamaan, että leposykkeesi muuttuu rankkojen harjoitusten jälkeen. Konkreettinen todiste siitä, että harjoittelusi tuottaa tulosta ja helppo tapa seurata kehitystäsi päivittäin. Osassa sykekelloista on toiminto, joilla ne voi yhdistää muihin kelloihin tai yhteisöihin, jolloin voitte kerätä tuloksenne yhteen ystäviesi kanssa ja kannustaa toisianne. 

Kuinka treenata sykekellon kanssa?

Sykeharjoittelu on harjoittelua eri intensiteettitasoilla. Itensiteettitasot perustuvat eri prosentteihin maksimisykkeestäsi. Mitä korkeampi sykkeesi on, sitä korkeampi intensiteetti harjoituksessa on. Intensiteettialueet jaetaan usein viiteen eri osaan. Kuinka nopeasti juokset eri alueilla perustuu juuri maksimisykkeeseesi. Jos juokset yhdessä ystävän kanssa, ette luultavasti voi pitää yllä samaa tahtia, sillä sopiva syke saattaa olla toiselle liian korkea. Kuuntele siis sykekelloasi ja mukauta tahtiasi sen mukaan. Et esimerkiksi jaksa juosta pitkiä matkoja korkealla intesiteetillä. Hidasta siis silloin, kun kellosi varoittaa sinua, ja sama päin vastoin.

Mitä sykealueita on? 

Sykealue 1 on leposykkeesi. Eli sykkeesi, kun et harjoittele. Sykealue 2 on hidastempoista harjoittelua, joka vastaa noin 60-70 % maksimisykkeestäsi. Jos sykekellosi on laskenut maksimisykkeeksesi 195 lyöntiä minuutissa, juokse niin, että sykkeesi pysyy noin noin 126 lyönnissä minuuttia kohden. Sykealue 3 tarkoittaa noin 70-85 % maksimisykkeestäsi, jolloin kellosi tulee näyttää noin 156 lyöntiä minuutissa. Sykealue kolme vastaa keskiraskasta harjoitusta, jota kutsutaan myös kestävyysharjoitteluksi. Viimeisempänä mutta ei vähäisimpänä sykealue 4, joka on lähellä maksimisykettäsi (sykealue 5), eli noin 85-95% maksimisykkeestäsi. Kun harjoittelet 95% maksimisykkeestäsi, kutsutaan sitä intervalliharjoitukseksi ja sykekellosi näyttää noin 175 lyöntiä minuutissa. Jos käytät kelloasi esimerkiksi spinning-tunnilla, tulet polkemaan kaikilla sykealueilla ainakin kerran tunnin aikana, mutta välillä haluat myös käydä nopeasti maksimisykkeessäsi. Maksimisyke on helppo huomata kellostasi, koska sykkeesi lakkaa nousemasti. 

Kuinka käytän sykekelloa intervalliharjoituksissa?

Intervalliharjoitus tai kynnysharjoittelu, nimestä huolimatta sama metodi toimii sykekellollasi. Kun juokset intervalleja, juokset 85-95% maksimisykkeestäsi, eli sykealueella 4. Garminin sykekelloista löytyy Garmin Connect-ominaisuus, jolla voit suunnitella omat intervalliharjoituksesi ja valita sykealueesi. Sykekellosi varoittaa sinua jos sykkeesi on asetetun sykealueen ulkopuolella, kertoo sinulle milloin levätä, juosta ja milloin harjoitus on ohi. Intervalliharjoitus on juostava raskaalla temmolla, jolla se eroaa pitkänmatkanharjoittelusta. 

Kuinka käytän sykekelloa pitkillä matkoilla?

Pitkien matkojen juoksua kutsutaan myös keskiraskaaksi harjoitteluksi. Harjoituksen ei tule olla raskas, jolloin väsymys tulee ajan kuluessa eikä niinkään korkean intensiteetin tuloksena. Kymmenen kilometriä on monelle sopiva keskiraskas harjoitus, mutta matka voi olla myös lyhyempi tai pidempi. Keskiraskaalla harjoituksella juokset sykealueella 3, eli 70-85% maksimisykkeestäsi. Korkeammalla sykkeellä et jaksa juosta koko matkaa, joten kuuntele sykekelloasi kun se varoittaa sinua ja pysyttele oikealla sykealueella. Ajan kuluessa saatat joutua mukauttamaan vauhtiasi, mutta oikean sykealueen pitäminen on erityisen tärkeää. Jos oikean sykkeen löytäminen on vaikeaa, ajattele että juokset niin, että voit puhua samaan aikaan. Kotiin tullessasi voit olla väsynyt, mutta et aivan puhki. 

Millainen sykekello minun tulisi valita?

Treeni on aina rasite lihaksille, treenasit sitten salilla tai juoksulenkillä. Vaikka se kuulostaa kummalliselta, voi sykekellosi auttaa sinua huomaamaan, milloin on aika levätä. Suunnon ja Garminin sykekellot mittaavat nimittäin leposykettäsi, stressitasojasi, untasi sekä palautumistasi, jotta tiedät oletko valmis seuraavaan harjoitukseen vai et. Lepo harjoitusten välillä on vähintään yhtä tärkeää kuin itse harjoitus ja sykekellosi voi auttaa sinua tekemään parempia valintoja. Osa sykekelloista Sportamoren valikoimassa kulkee nimellä aktiivisuuskello tai aktiivisuusranneke. Nämä kellot eivät sovellu korkean intensiteetin harjoituksiin, vaan mittaavat aktiivisuuttasi päivän aikana. Jos nämä toiminnot ovat sinulle riittävät, ei välttämättä ole tarpeen sijoittaa sykekelloon, joka taas on sopiva sinulle, joka etsit parasta vaihtoehtoa harjoitteluusi. 

Vuoden trendit sykeklloissa

Vain muutama vuosi sitten sykekellojen oli näytettävä mahdollisimman urheilullisilta. Siksi ne olivat pelkistettyjä, kapeita ja pieninäyttöisiä. Nykypäivänä sykekellot ovat huomattavasti kehittyneempiä, niissä on suurempi ja helppolukuisempi näyttö, voit lukea tekstiviestejä, vastata sähköposteihin ja asettaa herätyskellon suoraan kelloosi. Kyllä, luit oikei. Monet nykyajan sykekelloista voi liittää älypuhelimeen. Voit myös yhdistää kellon Spotifyhin eikä sinun myöskään tarvitse joka kerta kaivaa puhelinta taskustasi, kun puhelimesi hälyttää. Suuri näyttö näyttää nykyään myös tavalliselta analogiselta rannekellolta, jolloin voit käyttää kelloa joka asun kanssa myös arkena. Sportamoren valikoimasta löytyy myös useita hihnoja eri väreissä, jolloin voit vaihtaa tyyliäsi halutessasi vaikka päivittäin. Kellot ovat nykyisin myös vedenkestäviä ja useimmat hihnat ovat muovia, jonka ansiosta ne ovat myös kestävämpiä. Juuri nyt suosikkimme naisille ovat pastellisävyiset kellot metalliyksityiskohdilla ja mustat miesten kellot.