vasaloppet

Näin selviät Vaasahiihdosta!

Näillä vinkeillä ensikertalaiset pärjäävät pitkissä hiihtokisoissa! Kolme Vaasahiihdon (90 km) hiihtänyttä jakaa vinkkinsä täällä.

Cecilia Persdotter: "Juttele muiden kanssa laduilla"

vasaloppetCecilia Persdotter osallistui Vaasahiihtoon ensimmäisen kerran vuonna 2016.  

Miksi halusit osallistua Vaasahiihtoon?

– Päätin osallistua Vaasahiihtoon sen jälkeen, kun olin maannut pitkään influenssan kourissa. Olin väsynyt pelkkään lepäämiseen ja kipeänä olemiseen, ja halusin tehdä suuren muutoksen kun aloin parantumaan. Pienen mietinnän jälkeen pohdin, että Vaasahiihto olisi mahtavaa, hän kertoo.

Kuinka paljon harjoittelit aiemmin?

– Oi, luulen voivani kehuskella sillä, että olen Vaasahiihdon vähiten treenannut osallistuja. Viisikymmentä kilometriä korkeintaan, mutta kaudesta tuli aika hyvä, koska vedin vielä 90 kilometriä Vaasahiihdon jälkeen.

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

– Hiihdin hieman ja kokeilin liukua ja vaatteita, mutta muuten en tehnyt mitään erityistä. Kaksi päivää ennen kisoja aloimme valmistautua syömällä pastaa.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

– Olin todella väsynyt ja kyllästynyt kuudenkymmenen kilometrin jälkeen. Kehooni sattui ja olin vain väsynyt. Hiihdin yksin ja ilman musiikkeja, koska olin lukenut jostain, että hiihtäessä ei saisi kuunnella musiikkia. Mutta olisin niin toivonut, että olisin kuunnellut musiikkia, saanut tsemppiä ja näin lisää energiaa!

Cecilia Persdotterin 3 parasta vinkkiä

1. Anna itsellesi lupa nauttia

– Keskityin joskus liikaa nopeuteeni, mutta heti kun pakotin itseni näkemään kokonaisuuden hauskana juttuna, oli itse hiihtokin paljon hauskempaa ja antoisampaa. 

2. Puhu muiden kanssa laduilla

– Näin saat muuta ajateltavaa. Yhtäkkiä olet ehkä hiihtänytkin seitsemän kilometriä aivan huomaamatta. 

3. Syö ja juo kunnolla taukopaikoilla

– Ei kannata kisata aikaa vastaan saavuttaakseen parempaa väliaikaa jos on aivan uupunut. Erilaiset liemet olivat suosikkejani kisan loppupäässä, suola tulee tarpeeseen. 

Onko sinulla mitään viimehetken vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti? 

– Nopea vinkkini on henkinen vahvuus, itse mietin koko ajan:" Hitto miten vahva olet Cecilia, jokaisella kerralla kun sauva osuu maahan, olet vain lähempänä maalia, kerta toisensa jälkeen!" Ja tämä todella auttoi!

Filip Dausch: "Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista"

vasaloppetFilip Dausch hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa viime vuonna ja nyt hän haluaa parantaa aikaansa.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

– Minulla oli ristiriitaisia tunteita, juuri kisan aikana tunsin oloni todella raskaaksi ja hiihto oli työlästä. Tunsin särkyä kaikkialla ja mietin koko ajan tuleeko tämä onnistumaan. Mutta sitten sitä vain hiihtää kymmeniä kilometrejä ja yhtäkkiä huomaakin, että matkaa on enää kolme kilometriä jäljellä! Sitten yhtäkkiä kaikki on kaiken työn arvoista.

Kuinka paljon harjoittelit ennen?

– Liian vähän. Aloin harjoitella aika tiuhaan, 3-4 kertaa viikossa marraskuussa. Tammikuussa harjoittelin useammin ja hiihdin pidempiä lenkkejä, ehkä 4-5 kertaa viikossa. 

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

– Muutamia päiviä aiemmin en harjoitellut niin paljoa. Lenkkeilin hieman ja harjoittelin laitteella, jossa sauvojen käyttöä tulee treenattua. Sitten lepäsin paljon. Hiilihydraattien tankkaus on myös tärkeää ja tämä voi olla joillekin vaikeaa. Sen vuoksi valmistauduin Vitargo Carboloader -valmisteilla, joita käytin koko viikon ajan ennen Vaasahiihtoa, eli maanantaista sunnuntaihin.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta ja miksi?

– Sanoisin, että ensimmäisten kolmenkymmenen kilometrin jälkeen ja sitten taas puolivälissä. Ensinnäkin meillä oli hirvittävät olosuhteet, paljon lunta ja olemattomia latuja. Pääsimme myös alussa hitaasti vauhtiin (jäimmme jumiin siihen kuuluisaan mäkeen). Puolivälissä henkinen puoli oli koetuksella, sillä tiesin, että minulla oli vielä sama matka edessä... Mutta sitten hiihto alkaa taas kulkea ja sain levättyä hieman kun reitti viettää alaspäin.

Filip Dauschin 3 parasta vinkkiä

1. Älä kiirehdi

– Älä stressaa, sillä kisassa on liian paljon ihmisiä ja 90 kilometrin hiihtoon menee aikaa. Anna hiihdon kestää niin kauan kuin se kestää. On parempi päästä maaliin kuin keskeyttää viidenkymmenen kilometrin jälkeen jos olet kuluttanut itsesi loppuun.

2. Syö ja juo jokaisella taukopaikalla

– Tarvitset ravintoa! Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista. Unohda nestevyöt ja hyödynnä nestepisteet matkan varrella. Äläkä unohda ottaa sitä pientä pussia, joka jaetaan viimeisen kymmenen kilometrin kohdalla, näistä saa todellisen energiaboostin ja pääset maaliin vauhdikkaasti!

3. Nauti!

– Nauti siitä, että hiihdät yhdessä Ruotsin raskaimmista hiihtokisoissa. Ajatus on vaikea juuri siellä laduilla, mutta usko minua, nauttiminen on sen arvoista! Nyt haluan hiihtää uudestaan, koska haluan parantaa aikaani.

Mikä on paras viimehetken vinkkisi heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti, mutta aikovat silti osallistua?

– Harjoittele lumella tai laitteella, jolla voi harjoitella hiihtoa ja harjoittele kaksi tuntia. Yritä myös tehdä treeni, jossa ehkä hiot sauvatekniikkaasi jatkuvasti 3-4 tuntia. Kehon pitää tottua pitkään treeniin ennen kuin altistat itsesi ehkä kahdeksan tai kymmenen tunnin yhtäjaksoiseen liikkumiseen. Lenkkeile myös silloin tällöin, että jalatkin saavat treeniä ja yhdistä tätä 1-2 tunnin sauvatreeniin. Sitten olet valmis!

Sanna Spännare:  "Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!"

vasaloppetSanna Spännare hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa 2016, eikä hän ajatellut osallistua uudestaan, vaikka itse kokemus oli unohtumaton.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

– Hiihdin 90 kilometriä ja se oli ensimmäinen hiihtokisani. Ennen hiihtoa minulla oli paljon odotuksia, kuvitelmia ja olin hermostunut. En ollut yhtään valmistautunut haluamallani tavalla. Itse kisan aikana huomasin, että tällainen megahiihto ei enää ollut yksi suurimmista mielenkiinnonkohteistani... Sain siis energiaa siitä, että minun ei tarvitsisi tehdä tätä uudestaan.

Miten paljon harjoittelit ennen?

– Aivan liian vähän! Kävin leikkauksessa pari kuukautta aiemmin, enkä ehtinyt kohottaa kuntoani niin paljoa. Hiihdin yhteensä neljäkymmentä kilometriä ennen kisaa.

Miten valmistauduit muutamia päiviä ennen kisaa?

– Päivää aiemmin tein lyhyempiä treenejä laduilla, jotta pääsisin oikeaan fiilikseen ja saisin tuntumaa. Edellisenä iltana söin paljon hiilihydraatteja ja yritin juoda paljon. Katselin myös radan rakennetta, eli missä olisi mäkiä, laskuja ja missä hiihto olisi tasaista.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

–Minähän en olee mikään hiihtotähti ja hiihdän aika hitaasti ja noin kolmenkymmenen kilometrin jälkeen tunsin, etten tiennyt missä itse kisassa oli kyse, ja että matkaa oli vielä kuusikymmentä kilometriä jäljellä! Tällöin vaadittiin oikeanlaista asennoitumista. 

Sanna Spännaren 3 parasta vinkkiä

1. Mieti joku minitavoite

– Yhdeksänkymmentä kilometriä on todella pitkä matka ja todella monet eri asiat voivat vaikuttaa siihen, miten paljon jaksat.

2. Tarkkaile aikoja

–Stressasin, etten ehtisi taukopaikoille ajoissa, ja siitä syystä taskussani oli lappu, johon olin kirjoittanut väliajat. Sen vuoksi pystyin kontrolloimaan omaa vauhtiani ja pystyin huomaamaan, että minulla oli enemmän aikaa kuin mitä kuvittelin.

3. Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!

– Heti alussa on superjyrkkä mäki, jossa kaikki kulkevat todella lähellä toisiaan ja joillain on todella kiire muiden ohi. Todellinen pullonkaula-efekti. Yritä vain päästä ylös rauhallisessa vauhdissa, niin hiihto lähtee tästä kulkemaan paljon paremmin.

Onko sinulla vielä vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet huonosti, mutta jotka silti aikovat osallistua?

–Tulet onnistumaan! Olen itse hyvä esimerkki tästä. Sinulla on enemmän aikaa kuin mitä luulet, ja jos vain keskityt pääsemään maaliin, tulet myös pääsemään sinne. Vaasahiihto on unohtumaton kokemus, erityisesti aamulla kun useat tuhannet odottavat auringonnousun aikaan lähtöä.

LUE LISÄÄ:

 Takaisin

News Feed

Därför ska du träna med din partner header
Urheilu & treeni

Tämän takia sinunkin tulisi treenata kumppanisi kanssa

4 päivää sitten
Löparryggsäck Elin Kjos
Urheilu & treeni

Pohdi tätä, kun olet ostamassa nestereppua

4 päivää sitten
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Voiko vilustuneena treenata?

5 päivää sitten
Header löparoutfit
Urheilu & treeni

Kaikki, mitä tarvitset tullaksesi ammattilaiseksi juoksemisessa

6 päivää sitten
Better Bodies grupp
Urheilu & treeni

Salivarusteet, jotka sinäkin tarvitset

05 jul 2019
Sugrörseffekten
Urheilu & treeni

Juoksija vinkkaa: Imupilliefekti auttaa jaksamaan

27 jun 2019
Suunto 5 g1 header
Urheilu & treeni

Testi: Uusi Suunto 5 G1 sykekello – näin hyvä se on

26 jun 2019
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Mikä treenimuoto sopii minulle?

26 jun 2019
Jannica Sigurdsson
Urheilu & treeni

Pohdi tätä, kun juokset kesällä

23 jun 2019
legacy lifter header
Urheilu & treeni

Minitesti! Hehkutetut Reebok Legacy Lifter -voimannostokengät

19 jun 2019
Maja Pernefeldt tunga lyft
Urheilu & treeni

Näin nostat turvallisesti ilman, että loukkaat selkäsi

19 jun 2019
Löpträning teknik
Urheilu & treeni

Video: Automatisoi juoksuaskeleesi näillä kolmella tavalla

10 jun 2019
Garmin header croped
Urheilu & treeni

Garminin multisportkellot kätkevät sisäänsä monia käteviä ominaisuuksia

02 jun 2019
Oakley löparglasögon
Urheilu & treeni

Tämän takia sinun tulisi juosta juoksulasien kanssa

01 jun 2019
Golf sving
Urheilu & treeni

Näin parannat svingiäsi golfissa

01 jun 2019
Mattias Egnell Friskis och Svettis Sollentuna
Urheilu & treeni

Video: Kolme tehokasta vatsalihasharjoitusta

24 may 2019
Nike Romaleos 3 XD
Urheilu & treeni

Minitesti: Tässä tulevat Nike Romaleo 3 XD -kengät

22 may 2019
Nike
Urheilu & treeni

Linn Asplund: "Jääkiekko on kaukana tasa-arvosta"

13 may 2019
Puma mobilitetsträning
Urheilu & treeni

PT neuvoo: Löydä parempi juoksuaskel liikkuvuusharjoitteiden avulla

13 may 2019
Tre myter om magen
Urheilu & treeni

Kolme myyttiä vatsalihaksien treenaamisesta

11 may 2019
Puma löpning
Urheilu & treeni

Näin selvität kymmenen kilometriä alle 50 minuuttiin

09 may 2019
Nike
Urheilu & treeni

Paula Rosas kertoo raskaiden painojen nostamisesta: "En välitä, tuleeko minusta lihashirmu"

08 may 2019
Elisabeth Hansson
Urheilu & treeni

Sano kyllä polkujuoksulle ja vahvemmalle kropalle

06 may 2019
Vanliga misstag på gymmet
Urheilu & treeni

Tavallisimmat virheet, joihin salilla sorrut

06 may 2019
Padel grunder
Urheilu & treeni

Opi padelin perusteet

30 apr 2019
Osprey
Urheilu & treeni

Opas: Osta oikea juoksureppu

23 apr 2019
Mental träning
Urheilu & treeni

Tule paremmaksi golfaajaksi henkisen harjoittelun avulla

23 apr 2019
Pulaklockor
Urheilu & treeni

Opas: Löydä oikeanlainen sykekello

23 apr 2019
Intervallpass
Urheilu & treeni

Kolme ammattiurheilijoiden treeniä

12 apr 2019
Högintensiv träning
Urheilu & treeni

Näin maksimoit intensiivisen treenisi hyödyt

12 apr 2019
Löparskor Reebok Lofsan
Urheilu & treeni

Tämän takia sinun ei tule juosta treenikengilläsi

09 apr 2019
Camelbak
Urheilu & treeni

Minkä vesipullon valitsen?

07 apr 2019
swimrun2.jpg
Urheilu & treeni

Näin parannat aikaasi swimrun-kisassa

02 apr 2019
Cykelshorts
Urheilu & treeni

Tämän takia tarvitset pyöräilyshorsit pehmusteilla

01 apr 2019
Aktivera rumpan träning
Urheilu & treeni

Video: Löydä yhteys takapuolesi lihaksiin

27 mar 2019
löparskor
Urheilu & treeni

Onko aika hankkia uudet juoksukengät? Pohdi näitä asioita!

26 mar 2019
Björn Borg Exerhigh
Urheilu & treeni

Harjoitus: Rankka kiertoharjoittelu, joka saa suupielet ylöspäin

24 mar 2019
padel racket test
Urheilu & treeni

Testin parhaat: Padelmailat 2019

28 feb 2019
Helene Ahlson
Urheilu & treeni

Näin aktivoit takapuolen treenatessasi

19 feb 2019
Vasaloppet
Urheilu & treeni

Viime hetken vinkit hiihtokilpailuun

15 feb 2019
more news
Därför ska du träna med din partner header

Tämän takia sinunkin tulisi treenata kumppanisi kanssa

On terveellistä treenata kumppanin kanssa – ainakin, jos on uskominen ruotsalaistutkimusta, joka tehtiin yhdessä kellovalmistaja Garminin kanssa.

4 päivää sitten
Urheilu & treeni
Löparryggsäck Elin Kjos

Pohdi tätä, kun olet ostamassa nestereppua

Pienempi kuin reppu, mutta silti riittävän iso vedelle ja ylimääräisille vaatteille. Polkujuoksijan paras kaveri on nestereppu.

4 päivää sitten
Urheilu & treeni
Gabriella Picano

Voiko vilustuneena treenata?

Me kaikki olemme taatusti pohtineet joskus, onko treenaaminen vilustuneena fiksua. Voiko silloin huhkia tavalliseen tapaan, vai onko antauduttava sohvan armoille? Otimme selvää.

5 päivää sitten
Urheilu & treeni
Header löparoutfit

Kaikki, mitä tarvitset tullaksesi ammattilaiseksi juoksemisessa

Omistatko vain yhdet juoksukengät, joilla taitat kaikki matkasi? Olisiko ehkä aika hankkia kunnon juoksulasit? Keräsimme yhteen kaiken, mitä tarvitset, tullaksesi ammattilaiseksi juoksemisessa.

6 päivää sitten
Urheilu & treeni
Better Bodies grupp

Salivarusteet, jotka sinäkin tarvitset

Osa haluaa käyttää treenatessa niin vähän varusteita kuin suinkin mahdollista. Toiset haluavat ottaa kaikki apuvälineet hyödyksi. Nämä varusteet sinäkin tarvitset tullaksesi hardcore-tason treenaajaksi.

05 jul 2019
Urheilu & treeni
Sugrörseffekten

Juoksija vinkkaa: Imupilliefekti auttaa jaksamaan

Heitä kaikki vanhat vinkit romukoppaan. Superjuoksija Oya Hanzén tietää, miten juoksusta saa kaiken irti. Testaa imupilliefektiä!

27 jun 2019
Urheilu & treeni
Suunto 5 g1 header

Testi: Uusi Suunto 5 G1 sykekello – näin hyvä se on

Joanna Swica on treeniprofiili, joka juoksee, pyöräilee sekä osallistuu Triathlon- ja Ironman -kilpailuihin. Hänen taustansa löytyy CrossFitin puolelta ja hän rakastaa haasteita. Nyt Swica testaa uuden Suunnon sykekellon 5 G. Lue arvio alta.

26 jun 2019
Urheilu & treeni
Gabriella Picano

Mikä treenimuoto sopii minulle?

Oikean treenimuodon löytämisen ei tarvitse olla haastavaa. PT Gabriella Picano auttaa sinut alkuun ja neuvoo, mihin kannattaa panostaa.

26 jun 2019
Urheilu & treeni
Jannica Sigurdsson

Pohdi tätä, kun juokset kesällä

Monen juoksuhalut heräävät kesällä. Juoksufanaatikko Jannica Sigurdsson, joka on myös Instagramtilin @runn1ca takana, jakaa parhaat vinkkinsä kesälenkeille.

23 jun 2019
Urheilu & treeni
legacy lifter header

Minitesti! Hehkutetut Reebok Legacy Lifter -voimannostokengät

Jos treenaat usein, olet ehkä kokeillutkin jo painonnostokenkiä. Miehistä koostuva testiraatimme hikoili Reebokin Legacy Lifter -kengissä. Lue alta heidän arvionsa.

19 jun 2019
Urheilu & treeni
Maja Pernefeldt tunga lyft

Näin nostat turvallisesti ilman, että loukkaat selkäsi

Oikein tehty maastaveto vaatii paljon muutakin kuin vain lantionlevyisen asennon ja taivutuksen oikeassa asennossa.Fysioterapeutti kehottaa jännittämään myös keskivartaloa ja neuvoo, miten teet liikkeen ilman pelkoa loukkaantumisesta.

19 jun 2019
Urheilu & treeni
Löpträning teknik

Video: Automatisoi juoksuaskeleesi näillä kolmella tavalla

Olet varmasti kuullut juoksutekniikkavinkkejä kuten keskity lantion asentoon, ryhtiin ja alastuloon. Helpommin sanottu kuin tehty. Me autamme sinut alkuun.

10 jun 2019
Urheilu & treeni
Garmin header croped

Garminin multisportkellot kätkevät sisäänsä monia käteviä ominaisuuksia

Kun tekninen kehitys ottaa isoja harppauksia eteenpäin, on fiksua pysytellä kärryillä. Tiesitkö, että voit nykyään lähettää hätäviestejä kellollasi? Esittelemme viisi fiksua toimintoa, joita Garminin multisportkellot kätkevät sisäänsä.

02 jun 2019
Urheilu & treeni
Oakley löparglasögon

Tämän takia sinun tulisi juosta juoksulasien kanssa

Oletko laittanut aika rahaa juoksuvaatekaappisi päivittämiseen, mutta unohtanut silti kaikista tärkeimmän? Suojaa silmäsi kesän juoksulenkeillä ja valitse kunnon urheiluaurinkolasit.

01 jun 2019
Urheilu & treeni
Golf sving

Näin parannat svingiäsi golfissa

Asettelu, pito, rotaatio. Näiden Cajsa Perssonin vinkkien avulla parannat svingiä golfkentällä.

01 jun 2019
Urheilu & treeni