vasaloppet

Näin selviät Vaasahiihdosta!

Näillä vinkeillä ensikertalaiset pärjäävät pitkissä hiihtokisoissa! Kolme Vaasahiihdon (90 km) hiihtänyttä jakaa vinkkinsä täällä.

Cecilia Persdotter: "Juttele muiden kanssa laduilla"

vasaloppetCecilia Persdotter osallistui Vaasahiihtoon ensimmäisen kerran vuonna 2016.  

Miksi halusit osallistua Vaasahiihtoon?

– Päätin osallistua Vaasahiihtoon sen jälkeen, kun olin maannut pitkään influenssan kourissa. Olin väsynyt pelkkään lepäämiseen ja kipeänä olemiseen, ja halusin tehdä suuren muutoksen kun aloin parantumaan. Pienen mietinnän jälkeen pohdin, että Vaasahiihto olisi mahtavaa, hän kertoo.

Kuinka paljon harjoittelit aiemmin?

– Oi, luulen voivani kehuskella sillä, että olen Vaasahiihdon vähiten treenannut osallistuja. Viisikymmentä kilometriä korkeintaan, mutta kaudesta tuli aika hyvä, koska vedin vielä 90 kilometriä Vaasahiihdon jälkeen.

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

– Hiihdin hieman ja kokeilin liukua ja vaatteita, mutta muuten en tehnyt mitään erityistä. Kaksi päivää ennen kisoja aloimme valmistautua syömällä pastaa.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

– Olin todella väsynyt ja kyllästynyt kuudenkymmenen kilometrin jälkeen. Kehooni sattui ja olin vain väsynyt. Hiihdin yksin ja ilman musiikkeja, koska olin lukenut jostain, että hiihtäessä ei saisi kuunnella musiikkia. Mutta olisin niin toivonut, että olisin kuunnellut musiikkia, saanut tsemppiä ja näin lisää energiaa!

Cecilia Persdotterin 3 parasta vinkkiä

1. Anna itsellesi lupa nauttia

– Keskityin joskus liikaa nopeuteeni, mutta heti kun pakotin itseni näkemään kokonaisuuden hauskana juttuna, oli itse hiihtokin paljon hauskempaa ja antoisampaa. 

2. Puhu muiden kanssa laduilla

– Näin saat muuta ajateltavaa. Yhtäkkiä olet ehkä hiihtänytkin seitsemän kilometriä aivan huomaamatta. 

3. Syö ja juo kunnolla taukopaikoilla

– Ei kannata kisata aikaa vastaan saavuttaakseen parempaa väliaikaa jos on aivan uupunut. Erilaiset liemet olivat suosikkejani kisan loppupäässä, suola tulee tarpeeseen. 

Onko sinulla mitään viimehetken vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti? 

– Nopea vinkkini on henkinen vahvuus, itse mietin koko ajan:" Hitto miten vahva olet Cecilia, jokaisella kerralla kun sauva osuu maahan, olet vain lähempänä maalia, kerta toisensa jälkeen!" Ja tämä todella auttoi!

Filip Dausch: "Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista"

vasaloppetFilip Dausch hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa viime vuonna ja nyt hän haluaa parantaa aikaansa.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

– Minulla oli ristiriitaisia tunteita, juuri kisan aikana tunsin oloni todella raskaaksi ja hiihto oli työlästä. Tunsin särkyä kaikkialla ja mietin koko ajan tuleeko tämä onnistumaan. Mutta sitten sitä vain hiihtää kymmeniä kilometrejä ja yhtäkkiä huomaakin, että matkaa on enää kolme kilometriä jäljellä! Sitten yhtäkkiä kaikki on kaiken työn arvoista.

Kuinka paljon harjoittelit ennen?

– Liian vähän. Aloin harjoitella aika tiuhaan, 3-4 kertaa viikossa marraskuussa. Tammikuussa harjoittelin useammin ja hiihdin pidempiä lenkkejä, ehkä 4-5 kertaa viikossa. 

Miten valmistauduit muutamia päiviä aiemmin?

– Muutamia päiviä aiemmin en harjoitellut niin paljoa. Lenkkeilin hieman ja harjoittelin laitteella, jossa sauvojen käyttöä tulee treenattua. Sitten lepäsin paljon. Hiilihydraattien tankkaus on myös tärkeää ja tämä voi olla joillekin vaikeaa. Sen vuoksi valmistauduin Vitargo Carboloader -valmisteilla, joita käytin koko viikon ajan ennen Vaasahiihtoa, eli maanantaista sunnuntaihin.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta ja miksi?

– Sanoisin, että ensimmäisten kolmenkymmenen kilometrin jälkeen ja sitten taas puolivälissä. Ensinnäkin meillä oli hirvittävät olosuhteet, paljon lunta ja olemattomia latuja. Pääsimme myös alussa hitaasti vauhtiin (jäimmme jumiin siihen kuuluisaan mäkeen). Puolivälissä henkinen puoli oli koetuksella, sillä tiesin, että minulla oli vielä sama matka edessä... Mutta sitten hiihto alkaa taas kulkea ja sain levättyä hieman kun reitti viettää alaspäin.

Filip Dauschin 3 parasta vinkkiä

1. Älä kiirehdi

– Älä stressaa, sillä kisassa on liian paljon ihmisiä ja 90 kilometrin hiihtoon menee aikaa. Anna hiihdon kestää niin kauan kuin se kestää. On parempi päästä maaliin kuin keskeyttää viidenkymmenen kilometrin jälkeen jos olet kuluttanut itsesi loppuun.

2. Syö ja juo jokaisella taukopaikalla

– Tarvitset ravintoa! Kaikki energia, jota voit saada, on kullanarvoista. Unohda nestevyöt ja hyödynnä nestepisteet matkan varrella. Äläkä unohda ottaa sitä pientä pussia, joka jaetaan viimeisen kymmenen kilometrin kohdalla, näistä saa todellisen energiaboostin ja pääset maaliin vauhdikkaasti!

3. Nauti!

– Nauti siitä, että hiihdät yhdessä Ruotsin raskaimmista hiihtokisoissa. Ajatus on vaikea juuri siellä laduilla, mutta usko minua, nauttiminen on sen arvoista! Nyt haluan hiihtää uudestaan, koska haluan parantaa aikaani.

Mikä on paras viimehetken vinkkisi heille, jotka ovat harjoitelleet todella huonosti, mutta aikovat silti osallistua?

– Harjoittele lumella tai laitteella, jolla voi harjoitella hiihtoa ja harjoittele kaksi tuntia. Yritä myös tehdä treeni, jossa ehkä hiot sauvatekniikkaasi jatkuvasti 3-4 tuntia. Kehon pitää tottua pitkään treeniin ennen kuin altistat itsesi ehkä kahdeksan tai kymmenen tunnin yhtäjaksoiseen liikkumiseen. Lenkkeile myös silloin tällöin, että jalatkin saavat treeniä ja yhdistä tätä 1-2 tunnin sauvatreeniin. Sitten olet valmis!

Sanna Spännare:  "Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!"

vasaloppetSanna Spännare hiihti ensimmäisen Vaasahiihtonsa 2016, eikä hän ajatellut osallistua uudestaan, vaikka itse kokemus oli unohtumaton.

Miltä Vaasahiihto tuntui ensimmäisellä kerralla?

– Hiihdin 90 kilometriä ja se oli ensimmäinen hiihtokisani. Ennen hiihtoa minulla oli paljon odotuksia, kuvitelmia ja olin hermostunut. En ollut yhtään valmistautunut haluamallani tavalla. Itse kisan aikana huomasin, että tällainen megahiihto ei enää ollut yksi suurimmista mielenkiinnonkohteistani... Sain siis energiaa siitä, että minun ei tarvitsisi tehdä tätä uudestaan.

Miten paljon harjoittelit ennen?

– Aivan liian vähän! Kävin leikkauksessa pari kuukautta aiemmin, enkä ehtinyt kohottaa kuntoani niin paljoa. Hiihdin yhteensä neljäkymmentä kilometriä ennen kisaa.

Miten valmistauduit muutamia päiviä ennen kisaa?

– Päivää aiemmin tein lyhyempiä treenejä laduilla, jotta pääsisin oikeaan fiilikseen ja saisin tuntumaa. Edellisenä iltana söin paljon hiilihydraatteja ja yritin juoda paljon. Katselin myös radan rakennetta, eli missä olisi mäkiä, laskuja ja missä hiihto olisi tasaista.

Missä vaiheessa kisa tuntui raskaimmalta?

–Minähän en olee mikään hiihtotähti ja hiihdän aika hitaasti ja noin kolmenkymmenen kilometrin jälkeen tunsin, etten tiennyt missä itse kisassa oli kyse, ja että matkaa oli vielä kuusikymmentä kilometriä jäljellä! Tällöin vaadittiin oikeanlaista asennoitumista. 

Sanna Spännaren 3 parasta vinkkiä

1. Mieti joku minitavoite

– Yhdeksänkymmentä kilometriä on todella pitkä matka ja todella monet eri asiat voivat vaikuttaa siihen, miten paljon jaksat.

2. Tarkkaile aikoja

–Stressasin, etten ehtisi taukopaikoille ajoissa, ja siitä syystä taskussani oli lappu, johon olin kirjoittanut väliajat. Sen vuoksi pystyin kontrolloimaan omaa vauhtiani ja pystyin huomaamaan, että minulla oli enemmän aikaa kuin mitä kuvittelin.

3. Älä panikoi ensimmäisessä mäessä!

– Heti alussa on superjyrkkä mäki, jossa kaikki kulkevat todella lähellä toisiaan ja joillain on todella kiire muiden ohi. Todellinen pullonkaula-efekti. Yritä vain päästä ylös rauhallisessa vauhdissa, niin hiihto lähtee tästä kulkemaan paljon paremmin.

Onko sinulla vielä vinkkejä heille, jotka ovat harjoitelleet huonosti, mutta jotka silti aikovat osallistua?

–Tulet onnistumaan! Olen itse hyvä esimerkki tästä. Sinulla on enemmän aikaa kuin mitä luulet, ja jos vain keskityt pääsemään maaliin, tulet myös pääsemään sinne. Vaasahiihto on unohtumaton kokemus, erityisesti aamulla kun useat tuhannet odottavat auringonnousun aikaan lähtöä.

LUE LISÄÄ:

 Takaisin

News Feed

Padelracket test
Urheilu & treeni

Testin parhaat! Padelmailat 2020

26 mar 2020
sidosteg 1.JPG
Urheilu & treeni

Kotitreeni koko kropalle

18 mar 2020
Knäproblem
Urheilu & treeni

PT:n 3 jalkaharjoitusta polvikivuista kärsiville

17 mar 2020
Core workout
Urheilu & treeni

Kuinka usein minun pitäisi treenata vatsalihaksia?

11 mar 2020
magträning maja pernefeldt
Urheilu & treeni

Video: 5 vatsalihasharjoitusta

10 mar 2020
Adidas Running Käka veganskt
Urheilu & treeni

Adidas-lähetti Henrik Fallenius: "Polkujuoksu on suuri seikkailu"

09 mar 2020
womens day header
Urheilu & treeni

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

06 mar 2020
Blacc running
Urheilu & treeni

Asiantuntija vastaa: Kuinka pysyä terveenä keväällä

03 mar 2020
Petra Månström
Urheilu & treeni

Muista nämä asiat, kun juokset ensimmäisen maratonisi

02 mar 2020
Maja Pernefeldt gummibandsövnignar
Urheilu & treeni

Video: 10 uutta harjoitusta, jotka voit tehdä kuminauhalla

23 feb 2020
Blacc EQ header
Urheilu & treeni

Testissä! Luo kotiisi kuntosali Blaccin varusteilla

18 feb 2020
Predator Mutator Pack
Urheilu & treeni

Kevään tyylikkäimmät jalkapallouutuudet – kurkkaa Adidaksen Demonskin -mallit

30 jan 2020
Chand Smith PT
Urheilu & treeni

Tämän takia sinun kannattaa (vielä) harjoitella kuntolaitteilla

29 jan 2020
löpning
Urheilu & treeni

Kilpailukalenteri 2020– Näitä kilpailuja et halua jättää väliin

21 jan 2020
Guide padelracket
Urheilu & treeni

Asiantuntija vinkkaa: Kuinka valita oikea padelmaila

20 jan 2020
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Näin usein sinun pitäisi treenata, jos haluat rakentaa lihaksia

15 jan 2020
Hypervolt
Urheilu & treeni

Hypervolt hierontalaitteet – suorituskykyä parantavaan ja parempaan palautumiseen

09 jan 2020
Guide till padelracket header
Urheilu & treeni

Opas: Paras padelmaila

16 dec 2019
Charlotte_Beijer
Urheilu & treeni

PT-vinkit: Kuinka treenata kotona ilman varusteita

10 dec 2019
nike pro träningsprogram
Urheilu & treeni

Treeniohjelma monipuoliseen treeniin

28 oct 2019
malin malle header
Urheilu & treeni

Fitnessurheilija Malle: ”Monipuolinen treeni sopii sinulle, joka haluat pysyä kunnossa ja voida hyvin"

28 oct 2019
daniel flefil header
Urheilu & treeni

Treeniprofiili Daniel Flefil: ”Palautuminen on yhtä tärkeää kuin treeni"

28 oct 2019
lofsan löpning
Urheilu & treeni

Näin sinun tulisi hengittää talvella juostessa

21 oct 2019
Lofsan
Urheilu & treeni

Treeniprofiili Lofsan: ”Arkiliikunta on tärkeämpää kuin uskommekaan”

23 sep 2019
Maja Pernefeldt
Urheilu & treeni

Näin sinun tulisi treenata, jos kärsit polvivammasta

10 sep 2019
Henrik Yttervik Nano 9.0
Urheilu & treeni

Video: Haasta itsesi Rope Climbing

30 aug 2019
Maja Pernefeldt
Urheilu & treeni

Asiantuntija neuvoo: Näin saat terveen, vahvan selän

19 aug 2019
reebok crossfit
Urheilu & treeni

CrossFit-sanasto – opi ”puhumaan CrossFitiä”

16 aug 2019
malin möller
Urheilu & treeni

Treenaaminen synnytyksen jälkeen – kuinka se onnistuu?

16 aug 2019
Matilda Johnson retention
Urheilu & treeni

Opi tuntemaan meitä Sportamorelta

13 aug 2019
malin möller
Urheilu & treeni

Treeni raskaana oleville: mammamaha-valmentaja vinkkaa

09 aug 2019
Eva Sjöholm
Urheilu & treeni

Kaikki, mitä haluat tietää treenikivusta

09 aug 2019
Problem med vaderna header
Urheilu & treeni

Tämän takia pohkeisiisi voi koskea juostessa

07 aug 2019
Andfådd tjej springer
Urheilu & treeni

Asiantuntija: Näin stressi vaikuttaa kehoosi

07 aug 2019
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Treeni, jonka avulla poltat eniten kaloreita

06 aug 2019
Löpning utefter pulsen
Urheilu & treeni

Tule nopeammaksi juoksijaksi pulssia mittaamalla

31 jul 2019
Därför ska du träna med din partner header
Urheilu & treeni

Tämän takia sinunkin tulisi treenata kumppanisi kanssa

17 jul 2019
Löparryggsäck Elin Kjos
Urheilu & treeni

Pohdi tätä, kun olet ostamassa nestereppua

17 jul 2019
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Voiko vilustuneena treenata?

16 jul 2019
Header löparoutfit
Urheilu & treeni

Kaikki, mitä tarvitset tullaksesi ammattilaiseksi juoksemisessa

15 jul 2019
more news
Padelracket test

Testin parhaat! Padelmailat 2020

Volley, smash tai aiotko löydä pallon takaseinän kautta? Ota avuksesi uusi padelmaila. Tässä on tämän vuoden uusimmat mallit, jotka ovat samalla testin parhaat.

26 mar 2020
Urheilu & treeni
sidosteg 1.JPG

Kotitreeni koko kropalle

Ole hyvä! Terveysvaikuttaja Ida B Olsson on suunnitellut kotona tehtävän treeniohjelman, jossa keskitytään koko kehon voimaan. Tarvitset vain kuminauhan!

18 mar 2020
Urheilu & treeni
Knäproblem

PT:n 3 jalkaharjoitusta polvikivuista kärsiville

Oletko kyllästynyt jalkatreeniin, josta polvet kipeytyvät? PT Sofia Johansson näyttää kolme harjoitusta, jotka sopivat polvikivuista kärsivälle.

17 mar 2020
Urheilu & treeni
Core workout

Kuinka usein minun pitäisi treenata vatsalihaksia?

Kerran viikossa, joka päivä tai vain muiden treenienyhteydessä? Kuinka usein vatsalihaksia todella täytyy treenata! Me selvitimme.

11 mar 2020
Urheilu & treeni
magträning maja pernefeldt

Video: 5 vatsalihasharjoitusta

Onko sinun aika suunnata kuntosalille hikoilemaan? Nappaa mukaan nämä fysioterapeutin viisi harjoitusta, jotka iskevät keskivartalon lihaksiin.

10 mar 2020
Urheilu & treeni
Adidas Running Käka veganskt

Adidas-lähetti Henrik Fallenius: "Polkujuoksu on suuri seikkailu"

Hän on malli ja juoksija – sekä Adidas Running -lähettiläs. Polkujuoksuharrastaja Henrik Fallenius puhuu luonnossa juoksemisen fyysisistä ja henkisistä eduista.

09 mar 2020
Urheilu & treeni
womens day header

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

Mies urheilija ansaitsee 72 kertaa enemmän kuin nainen. On korkea aika muuttaa asia!

06 mar 2020
Urheilu & treeni
Blacc running

Asiantuntija vastaa: Kuinka pysyä terveenä keväällä

Juoksuun liittyvät vammat eivät ole hauskoja, sillä ne voivat pistää juoksuharrastuksen tauolle pidemmäksi aikaa. Kuinka saat treenata ilman vammoja? Naprapaatti Robin Anzengruber kertoo.

03 mar 2020
Urheilu & treeni
Petra Månström

Muista nämä asiat, kun juokset ensimmäisen maratonisi

Asiantuntijamme jakaa vinkit sen suhteen, minne kannattaa lähdössä sijoittua, miten sinun tulisi vauhtiasi sovittaa ja kuinka paljon energiaa kannattaa säästää viimeisille kilometreille. Näiden vinkkien avulla juokset seuraavan maratonisi ennätysajassa.

02 mar 2020
Urheilu & treeni
Maja Pernefeldt gummibandsövnignar

Video: 10 uutta harjoitusta, jotka voit tehdä kuminauhalla

Kuminauhoilla harjoittelu ei ole koskaan ollut suositumpaa. PT ja fysioterapeutti Maja Pernefeldt näyttää 10 harjoitusta, jotka treenaavat koko vartaloa – siis kaikkea hartioista ja olkapäistä takapuoleen.

23 feb 2020
Urheilu & treeni
Blacc EQ header

Testissä! Luo kotiisi kuntosali Blaccin varusteilla

Ota kuntosali mukaan matkalaukkuun, tai jatka treeniä kotona, kun kuntosalin kortin voimassaoloaika loppuu? Tässä on tarvikkeet, joita tarvitset täydelliseen kotiharjoitteluun.

18 feb 2020
Urheilu & treeni
Predator Mutator Pack

Kevään tyylikkäimmät jalkapallouutuudet – kurkkaa Adidaksen Demonskin -mallit

Niin kätevät ja tulikuumat jalkapallokengät ovat ensimmäistä kertaa saatavilla unisex-malleina. Nyt Adidaksen Demonskinin uudet jalkapallokengät ovat täällä!

30 jan 2020
Urheilu & treeni
Chand Smith PT

Tämän takia sinun kannattaa (vielä) harjoitella kuntolaitteilla

1990-luku on tehnyt valtavan paluun. Ehkä se merkitsee myös, että perinteiset kuntolaitteet nostavat suosiotaan. Juttelimme PT Chand Smithin kanssa siitä, miksi koneilla kannattaa treenata.

29 jan 2020
Urheilu & treeni
löpning

Kilpailukalenteri 2020– Näitä kilpailuja et halua jättää väliin

Haluatko kokeilla kisata vuonna 2020? Me myös! Tässä on tietoa hauskoista kisoista, joita ei tänä vuonna kannata jättää väliin!

21 jan 2020
Urheilu & treeni
Guide padelracket

Asiantuntija vinkkaa: Kuinka valita oikea padelmaila

Oletko uusi padelkurssilla ja kaipaat ehkäpä uutta mailaa? Ammattivalmentaja Andréas Johansson tietää, mihin kannattaa kiinnittää huomio ostoksilla.

20 jan 2020
Urheilu & treeni