Frida Karlsson kilpailutauosta ja matkan jatkumisesta täydellä vauhdilla eteenpäin

Äkillisen kilpailutauon jälkeen hän tuntee itsensä vahvemmaksi kuin koskaan, ja hän on erittäin motivoitunut jatkamaan menestyksekästä uraansa hiihtäjänä. Tapaa energinen ja inspiroiva urheilija.

Tunnemme hänet parhaiten hiihdon ihmelapsena. Frida Karlsson teki kansainvälisen läpimurron jo 18-vuotiaana, kun hänestä tuli nuorten skiathlonin maailmanmestari vuonna 2018. Hän voitti kultaa sekä kaksi pronssia. 19-vuotiaana hän voitti kaksi kultaa junioreiden maailmanmestaruuskisoissa ja pian sen jälkeen hän debytoi aikuisten MM-kisoissa, jossa hän voitti kolme mitalia, yhden jokaista laatua. Viestissa saadun kullan kautta hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin maastohiihdon maailmanmestari.

Juoksija Fridaa ei tunneta kaikkialla samalla tavalla. Mutta tosiasia on, että Frida on rakastanut juoksemista pienestä pitäen. Aina lapsena joka vuoden syyskuussa hän ja hänen perheensä pakkasivat juoksukengät ja varusteet autoon, ja ajoivat kotoa Sollefteåsta Tukholmaan. Siellä he tapasivat muita sukulaisia, jotka matkustivat niin pohjoisesta kuin etelästäkin pääkaupunkiin, ja yhdessä he juoksivat Lidingöloppetin. Siitä tuli vuosittainen perheperinne, jota Frida rakasti. Ensimmäisen kerran, kun hän juoksi Lilla Lidingöloppetin, hän oli 10-vuotias. Ja hän voitti.

- En koskaan unohda sitä, kun pääsin maaliin, se oli niin euforista, ajattelin sen olevan suurin asia, mitä minulle oli tapahtunut.

Myös seuraavina vuosina, kun hän oli 11-, 12-, 13- ja jopa 17-vuotias, hän voitti yhä uudelleen - kaikki vuodet peräkkäin. Vuonna 2016 hän osallistui Euroopan nuorten mestaruuskilpailuihin, missä hän sijoittui seitsemänneksi 3000 metrin matkalla. Hän osallistui myös Ungdomsfinnkampeniin 3000 metrin kisassa vuonna 2015, jossa hän sijoittui toiseksi. Hänellä on myös nuorten kultaa Ruotsin mestaruudessa 3000 metrissä.Cold rdy 3 Harjoittelumotivaation ja ehtymättömän energian hän uskoo tulevan äidiltään Mialta, joka on nykyään muun muassa hänen managerinsa ,ja hoitaa kontakteja mediaan ja ulkomaailmaan.

Mutta vaikka hän oli todellinen juoksijalupaus, ei juoksusta tullut hänen lajiaan.

- Sollefteåssa ei treenattu juoksemista, ei ollut seuraa tai muuta. Juoksusta tuli tärkeä osa hiihtokoulutusta.

Fridan äiti Mia ja täti Eva-Lena ovat molemmat olleet hyviä hiihtäjiä, joten ehkä ei ole niin outoa, että hän lopulta valitsi kyseisen lajin.

- Ja meillähän on maailmanluokan hiihtolukio Sollefteåssa, jossa kävin, ja minulla oli taipumusta liikkumiseen, hän sanoo.

- Äidillä on paljon energiaa ja hän on suuri roolimallini elämässäni. Minua ei ole inspiroinut vain hänen hiihtouransa, vaan myös hänen sitoutumisensa ja palonsa. Hiihtoseurassamme hän on puheenjohtaja, vastaava sekä nuorten valmentaja. Isä on myös ollut fantastinen vuosien varrella, hän on valmentanut niin jalkapallo- kuin käsipallojoukkueitani, sekä kuljettanut minua kaikkiin treeneihin.

Pakollinen kilpailu- ja treenitauko

Joulukuussa 2019 kaikkien odotukset olivat korkealla Fridan suhteen, joka oli saavuttanut erinomaisen menestyksen MM-kisoissa edellisen kauden aikana. Hän oli jo tehnyt Rukan maailmancupin debyyttinsä marraskuun ja joulukuun tienoilla, ja oli nyt pakkaamassa tavaroitaan seuraavaa maailmancupin viikonloppua varten, kun hän sai puhelun Ruotsin hiihtoliitolta. Hän ei saisi kilpailla määrittämättömän ajanjakson aikana, koska hänen testiarvonsa eivät saavuttaneet hiihtoliiton terveyskriteerejä.

- Minä, joka olin niin innoissani odottanut kautta, olin jo kaavoittanut tulevien kilpailujen mahdollisuuksia ja olin täysin keskittynyt. Kalenterini oli täyteen varattu koko kauden ajaksi. Mutta sitten terveystarkastukset osoittivat, että kehoni ei ollut tasapainossa, joten kalenterista tuli yllättäen täysin tyhjä. Enkä tiennyt mitään. Saisinko palata takaisin tällä kaudella?

Ei harjoittelua, ei kisoja. Kuka hän oli nyt, ilman tätä kaikkea?

- Se oli niin vaikeaa, päiväni koostuivat treenaamisesta, sitä olen tehnyt koko elämäni ja olen siinä hyvä. Kaikki oli kaaosta sisälläni. Itkin ja itkin, makasin enimmäkseen sängyssä nukkumassa. Olin täydessä oikosulussa, en kuulunut enää mihinkään.

Frida kertoo suurimmasta voimanlähteestään eliittiurheilijana - kaikki tai ei mitään-mentaliteetista - joka ajaa häntä eteenpäin hiihdossa. Mutta kuinka se tässä tapauksessa aiheutti enemmänkin vahinkoa.

- Olin treenannut liian kovaa, en ollut ymmärtänyt, kuinka tärkeää palautuminen ja tasapaino ovat elämässä, ja ylitin rajan.

Mutta sama asenne auttoi hänet nopeasti takaisin jaloilleen. Hän pyyhki kyyneleensä, ei halunnut enää sääliä itseään, hän ei pidä siitä tunteesta, hän kertoo.

- Kun olimme tiedottaneet mediaa ja kertoneet tauosta, tapahtui käännös ja tunsin, että minun oli hyödynnettävä tämä parhaalla mahdollisella tavalla. Päätin purra hammasta ja taistella sängyssä makaamisen sijaan.

Cold rdy Nykyään hän on todella kiitollinen kilpailutauosta, ja että hänellä oli siksi mahdollisuus rakentaa kehoaan uudelleen sekä saavuttaa tasapaino.

Hän ei halunnut olla tekemisissä ulkomaailman kanssa vähään aikaan, eikä halunnut lukea toimittajien spekulointia. Sen sijaan hän piti itsensä poissa kaikesta sosiaalisesta mediasta, ja hän vietti aikaa perheensä ja kumppaninsa William Poromaan kanssa, joka on myös hiihtäjä.

- Luulen, että tämä harjoittelutauko oli minulle hyödyllinen, sitä helposti muuttuu lajikseen eikä sitten jäljellä ole mitään muuta, mielestäni se voi olla vaarallista pitkällä aikavälillä, hän ajattelee.

Nyt jälkikäteen Frida voi katsoa taaksepäin ja katsoa kriittisesti miten hän harjoitteli, sekä ymmärtää, mitä todella tapahtui. Hän oli äskettäin valmistunut lukiosta, ennätysajassa teki merkittävän läpimurron myös aikuisten tasolla ja oli osa uutta tiimiä - Ruotsin maajoukkuetta.

- Kaikki tapahtui niin nopeasti, eikä minulla ollut kokemusta ja tietoa siitä, miten minun olisi pitänyt toimia, jotta kehoni olisi selvinnyt korkeasta harjoittelumäärästä sekä elämästä eliittiurheilijana ja kaikista sen aiheuttamista vaatimuksista. Nyt olen saanut apua palautumiseen ja sen arvioimiseen kuinka paljon energiaa minun täytyy saada, jotta keho jaksaa, hän sanoo.

Pyrimme aina parantamaan

Kun hän sitten tämän vuoden helmikuussa - hieman yli kahden kuukauden tauon jälkeen - sai vihreän valon treenaamiseen ja kilpailuun, koska hänen arvonsa näyttivät hyvältä testisarjojen jälkeen, hän ei ollut treenannut melkein 70 päivään. Hän oli harjoittanut jonkin verran voimaa, mutta hyvin vähän kuntoa.

- Mutta jätin huomiotta sen tosiasian, että en ehkä ole niin hyvässä kunnossa pitkän tauon jälkeen. Halusin kilpailla, olin kaipannut sitä niin paljon, sekä sitä, että saa olla taas osa jengiä. Suoritukseni parani ja parani jokaisessa kilpailussa, johon osallistuin. Tunsin olevani vahva, tunnit kuntosalilla olivat olleet hyväksi keholleni.

Ja maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna hän voitti ensimmäisen maailmancup-voittonsa arvostetun kolmenkymmenen kilometrin matkalla Holmenkollenissa ja näin hänestä tuli ensimmäinen ruotsalainen nainen, joka voitti kilpailun. Hän taisteli maaliin ennen Therese Johaugia, vaikka hän oli minuutin verran jäljessä, kun yli puolet kilpailusta oli mennyt. Juuri kun Frida oli taas radalla - loistavin tuloksin-, pysähtyi kilpailut jälleen äkillisesti.

Mutta tällä kertaa sillä ei ollut mitään tekemistä hänen arvojensa kanssa, tällä kertaa se oli tietty virus, joka oli tullut tänne Kiinasta. Hän oli juuri pakannut laukkunsa lähteäkseen maailmancupin finaaliin Kanadaan, kun uutinen kevään kilpailujen peruutuksesta tuli.

Frida Karlsson Joskus Frida juoksee myös kisoissa- mutta vain jos ne ovat lähellä. 

- Aluksi se tuntui niin ikävältä, kilpailuista oli jäljellä vain neljä viikkoa ja olin vihdoin saanut uutta tuulta purjeisiin. Mutta se on mitä on, ja muutin asennetta nopeasti ja ajattelin positiivisesti, että kilpailuja on vielä tulossa ja minulla on paljon enemmän annettavaa tulevaisuudessa.

Hän sanoo haluavansa nähdä, kuinka pitkälle hän voi päästä hiihdossa - miten hän voi kehittyä kaikilla osa-alueilla niin harjoittelussa kuin kisoissakin, jotta hän voi hiihtää nopeammin pisteestä A pisteeseen B. Mutta hän ei todellakaan keskity vain mitaleihin ja tavoitteisiin- hän haluaa nähdä, kuinka pitkälle hän voi kehittää itseään urheilijana ja ihmisenä.

- Pyrin tekemään kaiken jatkuvasti paremmin. Voin vaikuttaa vain itseeni ja tilanteeseeni, ja aion tehdä sen 110 prosenttisesti. On todella etuoikeutettua pystyä tekemään sitä, mikä on mielestäsi hauskinta koko maailmassa, ja aion pitää siitä kiinni, hän sanoo.

Haluaako hän sitten kun hän lopettaa hiihtämisen, panostaa juoksuun, sillä hän on niin paljon lahjoja myös juoksussa?

- Ehdottomasti, haluan selvittää kuinka hyväksi voin tulla juoksussa. Minun ei ole ollenkaan mahdotonta alkaa panostaa siihen. Mutta aion juosta polulla, en asfaltilla.

Frida Karlsson tekee yhteistyötä Adidaksen kanssa ja edustaa heidän Cold Ready -konseptiaan - lue lisää konseptista .

Alkuperäinen teksti (lukuun ottamatta otsikoita) julkaistiin Runners World -lehdessä numerossa 6/2020  ja sen on kirjoittanut Minna Tunberger.

OSTA TÄÄLTÄ:

LUE LISÄÄ:

 Takaisin

News Feed

Salomon ambassadör
Urheilu & treeni

Tässä ovat ulkoilua rakastavat lähettiläämme

5 päivää sitten
Cold rdy
Urheilu & treeni

Frida Karlsson kilpailutauosta ja matkan jatkumisesta täydellä vauhdilla eteenpäin

16 oct 2020
Problem med vaderna header
Urheilu & treeni

Tämän vuoksi tunnet kipua akillesjänteessä juoksun aikana

08 sep 2020
Hoka One one rincon 2
Urheilu & treeni

Minkälaisen eron droppi tekee juoksukenkään?

31 aug 2020
Nike Metcon 6
Urheilu & treeni

Pidä tämä mielessä ostaessasi uusia treenikenkiä

28 aug 2020
Inomhusskor salming
Urheilu & treeni

Pidä tämä mielessä ostaessasi sisäpelikenkiä

28 aug 2020
x
Urheilu & treeni

Uutta: Jalkapallokenkä Adidas X Ghosted

27 aug 2020
crafted by fitness
Urheilu & treeni

Suuri opas: Löydä oikeat treenikengät

18 aug 2020
alice fagrell sprallice bild 2
Urheilu & treeni

Tässä PT: n parhaat treenirutiinit

05 aug 2020
Garmin
Urheilu & treeni

Garmin tuo markkinoille aurinkokennoilla ladattavat kellot

22 jul 2020
Träning
Urheilu & treeni

Kuinka monta lepopäivää treenaajan tulisi pitää?

21 jul 2020
Madeleine Nilsson
Urheilu & treeni

Näin treenaat, kun ulkona on lämmin

21 jul 2020
Polar Unite
Urheilu & treeni

Kaikki mitä haluat tietää uudesta Polar Unite -sykekellosta!

16 jul 2020
padelracket header
Urheilu & treeni

Testi: lompakkoystävällinen padelmaila aloittelijalle

10 jul 2020
Diego
Urheilu & treeni

Video: Yksinkertaiset selkäliikkeet parempaan ryhtiin

10 jul 2020
Massageredskap
Urheilu & treeni

Testin parhaat: Apuvälineet, jotka vetreyttävät kehoasi

09 jul 2020
Charlotte Karlsson
Urheilu & treeni

Eliittijuoksija vastaa: Tavallisimmat juoksuun liittyvät kysymykset

07 jul 2020
Löpning
Urheilu & treeni

Ryhdy ympäristösankariksi ja aloita plogging

02 jul 2020
Ida B Olsson
Urheilu & treeni

3 vinkkiä kesällä juoksemiseen

29 jun 2020
Nike Superrep Cycle
Urheilu & treeni

Minitesti! Näin hyvä on uusi spinningkenkä Nike Superrep Cycle

29 jun 2020
Nike SuperRep Cycle
Urheilu & treeni

Nike SuperRep Cycle - uudet spinningkengät naisille ja miehille

29 jun 2020
Header rumpträning
Urheilu & treeni

PT:n vinkit: kolme aliarvostettua pakara- ja jalkaliikettä

25 jun 2020
Hoppa studsmatta säkert
Urheilu & treeni

Hypi turvallisesti trampoliinilla

22 jun 2020
charlotte karlsson
Urheilu & treeni

Asiantuntija vastaa: Millä sykkeellä minun pitäisi juosta?

18 jun 2020
header axlar
Urheilu & treeni

Video: Näin saat pyöreät olkapäälihakset ja leveät hartiat

17 jun 2020
Rehband
Urheilu & treeni

Kaikki mitä haluat tietää nivelkierukkavammasta

16 jun 2020
Ida B Olsson
Urheilu & treeni

Juoksuvarusteet, joita ilman et voi elää

16 jun 2020
golfboll
Urheilu & treeni

Vinkki! Näin valitset oikeat golfpallot

11 jun 2020
Puma löpning
Urheilu & treeni

Näin selvität kymmenen kilometriä alle 50 minuuttiin

09 jun 2020
Giro8.jpg
Urheilu & treeni

Opas: Näin löydät oikeat pyöräilykengät

08 jun 2020
Sisterhood of running
Urheilu & treeni

Sportamore esittelee: Sisterhood of running

08 jun 2020
wilson tennis
Urheilu & treeni

Opas: Minkä tennismailan ostan?

03 jun 2020
Ab workout
Urheilu & treeni

Video: Vatsatreeni, joka saa keskivartalon polttelemaan

02 jun 2020
Frida eldebrink redigerd
Urheilu & treeni

Hiero pois kantapään kivut Hyperspherellä

01 jun 2020
Header träningsprogram
Urheilu & treeni

3 valmista treeniohjelmaa lomalle

29 may 2020
enbensmark
Urheilu & treeni

Säilytä treenimotivaatio lomalla!

29 may 2020
padelracket
Urheilu & treeni

Kesän viisi parasta padel-mailaa

29 may 2020
Garmin header
Urheilu & treeni

Testissä Garmin Forerunner 645!

27 may 2020
charlotte karlsson_foto fredrik wannerstedt
Urheilu & treeni

Miksei juoksutreenini tee minusta nopeampaa?

27 may 2020
Ecco golfskor
Urheilu & treeni

Tämän vuoksi sinun kannattaa hankkia Eccon golfkengät

12 may 2020
more news
Salomon ambassadör

Tässä ovat ulkoilua rakastavat lähettiläämme

He rakastavat olla luonnossa, valitsevat aina metsäpolun juoksuradan sijaan ja ovat ylipäätään aivan ihania. Tutustu kolmeen uuteen outdoor-lähettilääseemme ja inspiroidu!

5 päivää sitten
Urheilu & treeni
Cold rdy

Frida Karlsson kilpailutauosta ja matkan jatkumisesta täydellä vauhdilla eteenpäin

Kilpailun äkillisen lopettamisen jälkeen hän seisoo täällä vahvemmin kuin koskaan, ja hänellä on erittäin merkittävä merkitys uusien menestysten saamiseksi hiihtäjänä. Tapaa joukko energiaa ja inspiraation lähde.

16 oct 2020
Urheilu & treeni
Problem med vaderna header

Tämän vuoksi tunnet kipua akillesjänteessä juoksun aikana

Tunsitko kipua akillesjänteessä juoksulenkillä? Naprapaatti selittää, mikä voi olla akillesjänteen kivun syy juoksun aikana.

08 sep 2020
Urheilu & treeni
Hoka One one rincon 2

Minkälaisen eron droppi tekee juoksukenkään?

Juoksukengän kannan ja päkiän välistä korkeuseroa kutsutaan dropiksi tai pudotukseksi. Hoka One Onen tuoteasiantuntija selvittää, miten se vaikuttaa juoksemiseen.

31 aug 2020
Urheilu & treeni
Nike Metcon 6

Pidä tämä mielessä ostaessasi uusia treenikenkiä

Tunnettu personal trainer Emma Johnsson tietää mihin kannattaa kiinnittää huomiota treenikenkiä hankittaessa. Lisäksi hän näyttää meille suosikkiliikkeensä - nyt reidet joutuvat koville!

28 aug 2020
Urheilu & treeni
Inomhusskor salming

Pidä tämä mielessä ostaessasi sisäpelikenkiä

Salibandyn, käsipallon ja muiden urheilulajien kenkien välillä on suuria eroja. Lue opas löytääksesi sinulle ja lajillesi sopivat kengät!

28 aug 2020
Urheilu & treeni
x

Uutta: Jalkapallokenkä Adidas X Ghosted

Vihdoinkin! Tässä on X Ghosted - Adidaksen kammottavan nopean jalkapallokengän uusi versio.

27 aug 2020
Urheilu & treeni
crafted by fitness

Suuri opas: Löydä oikeat treenikengät

Reebokin asiantuntijat suosittelevat! Tässä ovat erot CrossFit-kenkien, salitossujen, painonnostokenkien sekä muiden treenikenkien välillä.

18 aug 2020
Urheilu & treeni
alice fagrell sprallice bild 2

Tässä PT: n parhaat treenirutiinit

Uusi kausi, uudet harjoitusrutiinit. PT antaa parhaat vinkit hauskaan ja kestävään harjoitteluun!

05 aug 2020
Urheilu & treeni
Garmin

Garmin tuo markkinoille aurinkokennoilla ladattavat kellot

Näitä eri hintaluokkien erinomaisia multisportkelloja yhdistää yksi asia - ne kaikki voidaan ladata aurinkokennojen avulla. Tästä löydät kaikki mitä haluat tietää Garminin ympäristöystävällisistä kelloista!

22 jul 2020
Urheilu & treeni
Träning

Kuinka monta lepopäivää treenaajan tulisi pitää?

Ahdistutko jollet treenaa vaikka haluaisit? Pelkäätkö että menetät kuntosi, jos sinulla on pari rennompaa viikkoa? Nyt PT Alice Fagrell antaa tietoiskun siitä, kuinka tärkeitä palautumis- ja lepopäivät ovat!

21 jul 2020
Urheilu & treeni
Madeleine Nilsson

Näin treenaat, kun ulkona on lämmin

Ammattiurheilija Madeleine Nilsson ei anna helteiden haitata treenejään. Tässä hänen vinkkinsä, kuinka voit jatkaa harjoittelua, vaikka lämpömittari kolkuttelisi kolmeakymmentä astetta.

21 jul 2020
Urheilu & treeni
Polar Unite

Kaikki mitä haluat tietää uudesta Polar Unite -sykekellosta!

Haluatko apua liikunnan suunnitteluun, unen laadun seuraamiseen ja tasapainon löytämiseen elämässä? Siinä tapauksessa uusi Polar Unite -sykekello voi auttaa sinua!

16 jul 2020
Urheilu & treeni
padelracket header

Testi: lompakkoystävällinen padelmaila aloittelijalle

Nyt sinun ei tarvitse murtaa harjoitusbudjettiasi! Tässä testataan edullinen melontamaila aloittelijoille, tietysti parhaimmista tuotemerkeistämme.

10 jul 2020
Urheilu & treeni
Diego

Video: Yksinkertaiset selkäliikkeet parempaan ryhtiin

Kaikki, jotka tekevät toimistotyötä (ja monet muutkin) tietävät, että selkä voi tulla todella kipeäksi tietokoneella istutun päivän jälkeen. Tässä on kolme liikettä, joilla saat paremman ryhdin.

10 jul 2020
Urheilu & treeni