womens day header

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

Mies urheilija ansaitsee 72 kertaa enemmän kuin nainen. On korkea aika muuttaa asia!

8. maaliskuuta on kansainvälinen naistenpäivä. Se on erinomainen tilaisuus kiinnittää huomiota miesten ja naisten väliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja epätasa-arvoon eri toimialoilla. Urheilumaailmassa sukupuolten väliset erot ovat edelleen suuret, vaikka useat virastot ja organisaatiot pyrkivätkin tekemään alasta tasa-arvoisemman. Yksi niistä organisaatioista on National Sports Federation. 

- Tätä ei pidä luokitella naisten kysymykseksi, vaan urheilun kehittämisen kysymykseksi. Kaikkien, sukupuolesta riippumatta, tulisi voida osallistua urheilumaailmaan ja muuttaa sitä, sanoo Ruotsin urheiluliiton sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden asiantuntija ja koulutuspäällikkö Sofia B Karlsson

Miehiä ja naisia arvioidaan eri tavalla

Tilastokeskuksen mukaan naiset ansaitsevat 89 prosenttia miesten palkasta, mutta urheilumaailman erot ovat suuremmat kuin muilla aloilla. Vuonna 2017 SVT teki tutkimuksen urheilualojen palkoista. He tarkastelivat 8 urheilulajia ja valitsivat 143 maajoukkueen urheilijaa joiden lajeina olivat  jalkapallo, jääkiekko, alppihiihto, ampumahiihto, uinti, yleisurheilu, golf ja hiihto. Näistä henkilöistä SVT sai tietoja 108 urheilijan palkasta ja tulos oli henkeäsalpaava: Naisten maajoukkueen urheilijoiden keskimääräiset kuukausitulot olivat 18 890 kruunua. Miesten vastaava summa? 1 358 551 SEK kuukaudessa. Miesten tulot olivat siis 72 kertaa suuremmat kuin naisten. 

– Palkkaero johtuu osittain siitä, ketä pidetään urheilun "oikeana" harjoittajana ja kuinka sinua arvostetaan vastaavana naisena. Tyttöjen ja naisten on usein todistettava kykynsä ennen kuin heihin panostetaan rahaa, mutta on itsestäänselvyys ja tapa sijoittaa rahaa miehiin, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa: 

– Voit aloittaa katsomalla itseäsi ja yhdistystäsi tai liittoasi. Millä perusteella teet päätökseni tässä asiassa, onko se aktiivinen valinta vai onko kyse vanhoista perinteistä? Mihin resurssijako perustuu ja miksi teemme niin? Meidän on istutettava ajatus että on luonnollista jakaa resurssit tasaisesti. 


sofia b karlsson Sofia B Karlsson työskentelee asiantuntijana ja koulutuspäällikkönä sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden alalla Ruotsin urheiluliitossa. 

Heijastus koko yhteiskunnasta

Joten miksi urheilu ei ole tasavertaista? Tietenkin kyse on useista asioista. Yksi niistä on, että emme näe eliittiurheilijoita ammattilaisina, sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali
– Kun tarkastelemme urheilua, et näe sitä todellisena ammatina, ja silloin näyttää siltä, että voit kuitenkin käyttäytyä vähän ja ohittaa tavalliset syrjintälakit. Olen tehnyt kaksi kyselyä, joissa on mukana eliittijalkapalloa ja huippukilpailua, ja se osoitti, että miehet istuvat melkein kaikilla levyillä. Tuomarit, valmentajat, fysiologit, presidentit - kaikki. Ja tämä pätee sekä naisten että miesten joukkueisiin, Shanté Jalali sanoo. 
– Perinteen mukaan urheiluliike muodosti alun perin miehet miehille. Tuo kulttuuri on elänyt. Myös Minun ja Aikakatkaisun kautta monet voimarakenteet tulivat entistä selvemmiksi. Muutoksia tapahtuu, mutta se on silti hyvä tapa edetä, Sofia B Karlsson sanoo. 

Mitä voimme sitten tehdä?

– Ensinnäkin meidän on tarkasteltava nykyään käytettävissä olevia resursseja. Väitettä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei pidä paikkansa. Meidän on ryhdyttävä suurempiin toimiin tasa-arvoon sijoittamisen suhteen. Urheilussa tarvitaan enemmän urapolkuja, naisia on nykyään vähemmän kuin miehiä. Kun nainen lopettaa urheilunsa, on tavallista, että hän kouluttaa itsensä jotain täysin erilaista, kun taas miehet harvoin tekevät saman. Et voi haluta tasavertaisempaa yhteiskuntaa kuin sinä etkä voi siirtyä eteenpäin, Shadé Jalali sanoo. 

shante jalali "Väitteellä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei ole perustetta", sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali. 


Mitä miehet voivat erityisesti tehdä muutoksen aikaansaamiseksi?

– Miehillä on erityisen suuri vastuu. Jos kuulut normiin, sinulla on mahdollisuus osallistua muutokseen. Sinulla voi olla pääsy oikeaan huoneeseen, sinulla voi olla sijainti, jolla on paljon voimaa. Miehillä on sekä mahdollisuus että vastuu nähdä oma osa tässä asiassa, mutta myös nähdä muita, joilla ei ole selvää asemaa, Sofia B Karlsson sanoo. 

Kansallisen urheiluliiton sukupuolten tasa-arvotavoite 

Ennen viime vuonna järjestettyä maailmancupia ranskalainen joukkue päätti, että maan suurimpien urheiluliittojen on oltava vähintään 40 prosenttia naisista. Tämän pitäisi johtaa siihen, että useammat naiset päättävät tulla jalkapalloilijoiksi, erotuomariksi, valmentajiksi tai klubijohtajiksi. Laki on osa uudistusta, jonka tarkoituksena on lisätä miesten ja naisten tasa-arvoa yleensä maassa. 

Ruotsissa Ruotsin urheiluliitto on asettanut sukupuolten tasa-arvotavoitteet vuodelle 2025. Yleistavoitteena on, että naisilla ja miehillä olisi oltava sama valta muotoilla urheilua ja osallistua urheiluliikkeeseen. 

– Se mitä työskentelemme, on tavoitteet, jotka urheiluliike yhdessä asetti. Seuraamme niitä seuraamalla verkkosivuillamme rf.se julkaistavia raportteja. Seurantaraportteihin sisältyy muun muassa sukupuolijakauma erityisten urheilujärjestöjen hallituksissa ja vaalikomiteoissa, sukupuolten tasa-arvo urheilun johtajien keskuudessa ja seuraamme tänä vuonna yhdistysten tasa-arvotyötä. Meillä on myös suuri koulutusinvestointi, jolla täydennetään tietoa maskuliinisuusnormien vaikutuksista urheiluympäristöön, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa: 

– Jos kyse on organisaatiosta tai liitosta, jossa on vähän naisia ja paljon miehiä, on kysyttävä: miksi se näyttää organisaatiollemme? Miksi miehillä menee niin hyvin ja miksi naiset eivät tule tänne? Työskentelemme normaalitietoisesti, Sofia B Karlsson selittää. 

Aseta nainen ensin

Sportamoressa laitamme naiset ennen kaikkea ympäri vuoden, ei vain kansainväliselle naistenpäivälle. Pyrimme jakamaan sukupuolten tasa-arvon työntekijöidemme kesken, omaksumaan selkeät rutiinit syrjinnän torjumiseksi ja työskentelemään aktiivisesti sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Meille on selvää, että sekä naisten että miesten asiantuntijat, urheilijat, profiilit ja henkilökohtaiset valmentajat voivat puhua lehdessä. Odottaa meidän tukevan sinua, kun harjoittelet rakastamaasi urheilua!


 Takaisin

News Feed

Knäproblem
Urheilu & treeni

PT:n 3 jalkaharjoitusta polvikivuista kärsiville

17 mar 2020
Core workout
Urheilu & treeni

Kuinka usein minun pitäisi treenata vatsalihaksia?

11 mar 2020
magträning maja pernefeldt
Urheilu & treeni

Video: 5 vatsalihasharjoitusta

10 mar 2020
Adidas Running Käka veganskt
Urheilu & treeni

Adidas-lähetti Henrik Fallenius: "Polkujuoksu on suuri seikkailu"

09 mar 2020
womens day header
Urheilu & treeni

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

06 mar 2020
Blacc running
Urheilu & treeni

Asiantuntija vastaa: Kuinka pysyä terveenä keväällä

03 mar 2020
Petra Månström
Urheilu & treeni

Muista nämä asiat, kun juokset ensimmäisen maratonisi

02 mar 2020
Maja Pernefeldt gummibandsövnignar
Urheilu & treeni

Video: 10 uutta harjoitusta, jotka voit tehdä kuminauhalla

23 feb 2020
Blacc EQ header
Urheilu & treeni

Testissä! Luo kotiisi kuntosali Blaccin varusteilla

18 feb 2020
Predator Mutator Pack
Urheilu & treeni

Kevään tyylikkäimmät jalkapallouutuudet – kurkkaa Adidaksen Demonskin -mallit

30 jan 2020
Chand Smith PT
Urheilu & treeni

Tämän takia sinun kannattaa (vielä) harjoitella kuntolaitteilla

29 jan 2020
löpning
Urheilu & treeni

Kilpailukalenteri 2020– Näitä kilpailuja et halua jättää väliin

21 jan 2020
Guide padelracket
Urheilu & treeni

Asiantuntija vinkkaa: Kuinka valita oikea padelmaila

20 jan 2020
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Näin usein sinun pitäisi treenata, jos haluat rakentaa lihaksia

15 jan 2020
Hypervolt
Urheilu & treeni

Hypervolt hierontalaitteet – suorituskykyä parantavaan ja parempaan palautumiseen

09 jan 2020
Guide till padelracket header
Urheilu & treeni

Opas: Paras padelmaila

16 dec 2019
Charlotte_Beijer
Urheilu & treeni

PT-vinkit: Kuinka treenata kotona ilman varusteita

10 dec 2019
nike pro träningsprogram
Urheilu & treeni

Treeniohjelma monipuoliseen treeniin

28 oct 2019
malin malle header
Urheilu & treeni

Fitnessurheilija Malle: ”Monipuolinen treeni sopii sinulle, joka haluat pysyä kunnossa ja voida hyvin"

28 oct 2019
daniel flefil header
Urheilu & treeni

Treeniprofiili Daniel Flefil: ”Palautuminen on yhtä tärkeää kuin treeni"

28 oct 2019
lofsan löpning
Urheilu & treeni

Näin sinun tulisi hengittää talvella juostessa

21 oct 2019
Lofsan
Urheilu & treeni

Treeniprofiili Lofsan: ”Arkiliikunta on tärkeämpää kuin uskommekaan”

23 sep 2019
Maja Pernefeldt
Urheilu & treeni

Näin sinun tulisi treenata, jos kärsit polvivammasta

10 sep 2019
Henrik Yttervik Nano 9.0
Urheilu & treeni

Video: Haasta itsesi Rope Climbing

30 aug 2019
Maja Pernefeldt
Urheilu & treeni

Asiantuntija neuvoo: Näin saat terveen, vahvan selän

19 aug 2019
reebok crossfit
Urheilu & treeni

CrossFit-sanasto – opi ”puhumaan CrossFitiä”

16 aug 2019
malin möller
Urheilu & treeni

Treenaaminen synnytyksen jälkeen – kuinka se onnistuu?

16 aug 2019
Matilda Johnson retention
Urheilu & treeni

Opi tuntemaan meitä Sportamorelta

13 aug 2019
malin möller
Urheilu & treeni

Treeni raskaana oleville: mammamaha-valmentaja vinkkaa

09 aug 2019
Eva Sjöholm
Urheilu & treeni

Kaikki, mitä haluat tietää treenikivusta

09 aug 2019
Problem med vaderna header
Urheilu & treeni

Tämän takia pohkeisiisi voi koskea juostessa

07 aug 2019
Andfådd tjej springer
Urheilu & treeni

Asiantuntija: Näin stressi vaikuttaa kehoosi

07 aug 2019
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Treeni, jonka avulla poltat eniten kaloreita

06 aug 2019
Löpning utefter pulsen
Urheilu & treeni

Tule nopeammaksi juoksijaksi pulssia mittaamalla

31 jul 2019
Därför ska du träna med din partner header
Urheilu & treeni

Tämän takia sinunkin tulisi treenata kumppanisi kanssa

17 jul 2019
Löparryggsäck Elin Kjos
Urheilu & treeni

Pohdi tätä, kun olet ostamassa nestereppua

17 jul 2019
Gabriella Picano
Urheilu & treeni

Voiko vilustuneena treenata?

16 jul 2019
Header löparoutfit
Urheilu & treeni

Kaikki, mitä tarvitset tullaksesi ammattilaiseksi juoksemisessa

15 jul 2019
pischa
Urheilu & treeni

Tämän takia sinun ei tulisi juosta pudottaaksesi painoa

12 jul 2019
Reebok running-ambassadörer
Urheilu & treeni

Yleisurheilijan vinkki: Näin sinun tulisi treenata ennen maratoonia

06 jul 2019
more news
Knäproblem

PT:n 3 jalkaharjoitusta polvikivuista kärsiville

Oletko kyllästynyt jalkatreeniin, josta polvet kipeytyvät? PT Sofia Johansson näyttää kolme harjoitusta, jotka sopivat polvikivuista kärsivälle.

17 mar 2020
Urheilu & treeni
Core workout

Kuinka usein minun pitäisi treenata vatsalihaksia?

Kerran viikossa, joka päivä tai vain muiden treenienyhteydessä? Kuinka usein vatsalihaksia todella täytyy treenata! Me selvitimme.

11 mar 2020
Urheilu & treeni
magträning maja pernefeldt

Video: 5 vatsalihasharjoitusta

Onko sinun aika suunnata kuntosalille hikoilemaan? Nappaa mukaan nämä fysioterapeutin viisi harjoitusta, jotka iskevät keskivartalon lihaksiin.

10 mar 2020
Urheilu & treeni
Adidas Running Käka veganskt

Adidas-lähetti Henrik Fallenius: "Polkujuoksu on suuri seikkailu"

Hän on malli ja juoksija – sekä Adidas Running -lähettiläs. Polkujuoksuharrastaja Henrik Fallenius puhuu luonnossa juoksemisen fyysisistä ja henkisistä eduista.

09 mar 2020
Urheilu & treeni
womens day header

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

Mies urheilija ansaitsee 72 kertaa enemmän kuin nainen. On korkea aika muuttaa asia!

06 mar 2020
Urheilu & treeni
Blacc running

Asiantuntija vastaa: Kuinka pysyä terveenä keväällä

Juoksuun liittyvät vammat eivät ole hauskoja, sillä ne voivat pistää juoksuharrastuksen tauolle pidemmäksi aikaa. Kuinka saat treenata ilman vammoja? Naprapaatti Robin Anzengruber kertoo.

03 mar 2020
Urheilu & treeni
Petra Månström

Muista nämä asiat, kun juokset ensimmäisen maratonisi

Asiantuntijamme jakaa vinkit sen suhteen, minne kannattaa lähdössä sijoittua, miten sinun tulisi vauhtiasi sovittaa ja kuinka paljon energiaa kannattaa säästää viimeisille kilometreille. Näiden vinkkien avulla juokset seuraavan maratonisi ennätysajassa.

02 mar 2020
Urheilu & treeni
Maja Pernefeldt gummibandsövnignar

Video: 10 uutta harjoitusta, jotka voit tehdä kuminauhalla

Kuminauhoilla harjoittelu ei ole koskaan ollut suositumpaa. PT ja fysioterapeutti Maja Pernefeldt näyttää 10 harjoitusta, jotka treenaavat koko vartaloa – siis kaikkea hartioista ja olkapäistä takapuoleen.

23 feb 2020
Urheilu & treeni
Blacc EQ header

Testissä! Luo kotiisi kuntosali Blaccin varusteilla

Ota kuntosali mukaan matkalaukkuun, tai jatka treeniä kotona, kun kuntosalin kortin voimassaoloaika loppuu? Tässä on tarvikkeet, joita tarvitset täydelliseen kotiharjoitteluun.

18 feb 2020
Urheilu & treeni
Predator Mutator Pack

Kevään tyylikkäimmät jalkapallouutuudet – kurkkaa Adidaksen Demonskin -mallit

Niin kätevät ja tulikuumat jalkapallokengät ovat ensimmäistä kertaa saatavilla unisex-malleina. Nyt Adidaksen Demonskinin uudet jalkapallokengät ovat täällä!

30 jan 2020
Urheilu & treeni
Chand Smith PT

Tämän takia sinun kannattaa (vielä) harjoitella kuntolaitteilla

1990-luku on tehnyt valtavan paluun. Ehkä se merkitsee myös, että perinteiset kuntolaitteet nostavat suosiotaan. Juttelimme PT Chand Smithin kanssa siitä, miksi koneilla kannattaa treenata.

29 jan 2020
Urheilu & treeni
löpning

Kilpailukalenteri 2020– Näitä kilpailuja et halua jättää väliin

Haluatko kokeilla kisata vuonna 2020? Me myös! Tässä on tietoa hauskoista kisoista, joita ei tänä vuonna kannata jättää väliin!

21 jan 2020
Urheilu & treeni
Guide padelracket

Asiantuntija vinkkaa: Kuinka valita oikea padelmaila

Oletko uusi padelkurssilla ja kaipaat ehkäpä uutta mailaa? Ammattivalmentaja Andréas Johansson tietää, mihin kannattaa kiinnittää huomio ostoksilla.

20 jan 2020
Urheilu & treeni
Gabriella Picano

Näin usein sinun pitäisi treenata, jos haluat rakentaa lihaksia

Kuinka paljon sinun täytyy treenata nähdäksesi treenin selkeät tulokset? Ja kuinka usein on todella tarkoituksenmukaista käyttää säännöllistä viikkoa? Keskustelimme asiasta asiantuntija Gabriella Picanon kanssa.

15 jan 2020
Urheilu & treeni
Hypervolt

Hypervolt hierontalaitteet – suorituskykyä parantavaan ja parempaan palautumiseen

Hierontalaite, joka valmistaa sinut harjoitteluun, auttaa paremmassa palautumisessa ja huolehtii kipeistä lihaksista. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Tässä kaikki, mitä haluat tietää Hyped Hypervoltista.

09 jan 2020
Urheilu & treeni