womens day header

Aika lisätä urheilumaailman tasa-arvoa!

Mies urheilija ansaitsee 72 kertaa enemmän kuin nainen. On korkea aika muuttaa asia!

8. maaliskuuta on kansainvälinen naistenpäivä. Se on erinomainen tilaisuus kiinnittää huomiota miesten ja naisten väliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja epätasa-arvoon eri toimialoilla. Urheilumaailmassa sukupuolten väliset erot ovat edelleen suuret, vaikka useat virastot ja organisaatiot pyrkivätkin tekemään alasta tasa-arvoisemman. Yksi niistä organisaatioista on National Sports Federation. 

- Tätä ei pidä luokitella naisten kysymykseksi, vaan urheilun kehittämisen kysymykseksi. Kaikkien, sukupuolesta riippumatta, tulisi voida osallistua urheilumaailmaan ja muuttaa sitä, sanoo Ruotsin urheiluliiton sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden asiantuntija ja koulutuspäällikkö Sofia B Karlsson

Miehiä ja naisia arvioidaan eri tavalla

Tilastokeskuksen mukaan naiset ansaitsevat 89 prosenttia miesten palkasta, mutta urheilumaailman erot ovat suuremmat kuin muilla aloilla. Vuonna 2017 SVT teki tutkimuksen urheilualojen palkoista. He tarkastelivat 8 urheilulajia ja valitsivat 143 maajoukkueen urheilijaa joiden lajeina olivat  jalkapallo, jääkiekko, alppihiihto, ampumahiihto, uinti, yleisurheilu, golf ja hiihto. Näistä henkilöistä SVT sai tietoja 108 urheilijan palkasta ja tulos oli henkeäsalpaava: Naisten maajoukkueen urheilijoiden keskimääräiset kuukausitulot olivat 18 890 kruunua. Miesten vastaava summa? 1 358 551 SEK kuukaudessa. Miesten tulot olivat siis 72 kertaa suuremmat kuin naisten. 

– Palkkaero johtuu osittain siitä, ketä pidetään urheilun "oikeana" harjoittajana ja kuinka sinua arvostetaan vastaavana naisena. Tyttöjen ja naisten on usein todistettava kykynsä ennen kuin heihin panostetaan rahaa, mutta on itsestäänselvyys ja tapa sijoittaa rahaa miehiin, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa: 

– Voit aloittaa katsomalla itseäsi ja yhdistystäsi tai liittoasi. Millä perusteella teet päätökseni tässä asiassa, onko se aktiivinen valinta vai onko kyse vanhoista perinteistä? Mihin resurssijako perustuu ja miksi teemme niin? Meidän on istutettava ajatus että on luonnollista jakaa resurssit tasaisesti. 


sofia b karlsson Sofia B Karlsson työskentelee asiantuntijana ja koulutuspäällikkönä sukupuolten tasa-arvon ja osallisuuden alalla Ruotsin urheiluliitossa. 

Heijastus koko yhteiskunnasta

Joten miksi urheilu ei ole tasavertaista? Tietenkin kyse on useista asioista. Yksi niistä on, että emme näe eliittiurheilijoita ammattilaisina, sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali
– Kun tarkastelemme urheilua, et näe sitä todellisena ammatina, ja silloin näyttää siltä, että voit kuitenkin käyttäytyä vähän ja ohittaa tavalliset syrjintälakit. Olen tehnyt kaksi kyselyä, joissa on mukana eliittijalkapalloa ja huippukilpailua, ja se osoitti, että miehet istuvat melkein kaikilla levyillä. Tuomarit, valmentajat, fysiologit, presidentit - kaikki. Ja tämä pätee sekä naisten että miesten joukkueisiin, Shanté Jalali sanoo. 
– Perinteen mukaan urheiluliike muodosti alun perin miehet miehille. Tuo kulttuuri on elänyt. Myös Minun ja Aikakatkaisun kautta monet voimarakenteet tulivat entistä selvemmiksi. Muutoksia tapahtuu, mutta se on silti hyvä tapa edetä, Sofia B Karlsson sanoo. 

Mitä voimme sitten tehdä?

– Ensinnäkin meidän on tarkasteltava nykyään käytettävissä olevia resursseja. Väitettä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei pidä paikkansa. Meidän on ryhdyttävä suurempiin toimiin tasa-arvoon sijoittamisen suhteen. Urheilussa tarvitaan enemmän urapolkuja, naisia on nykyään vähemmän kuin miehiä. Kun nainen lopettaa urheilunsa, on tavallista, että hän kouluttaa itsensä jotain täysin erilaista, kun taas miehet harvoin tekevät saman. Et voi haluta tasavertaisempaa yhteiskuntaa kuin sinä etkä voi siirtyä eteenpäin, Shadé Jalali sanoo. 

shante jalali "Väitteellä, jonka mukaan naiset eivät pelaa samalla tasolla eikä siksi voi saada enemmän rahaa, ei ole perustetta", sanoo unionin toimialajohtaja ja mielipidejohtaja Shadé Jalali. 


Mitä miehet voivat erityisesti tehdä muutoksen aikaansaamiseksi?

– Miehillä on erityisen suuri vastuu. Jos kuulut normiin, sinulla on mahdollisuus osallistua muutokseen. Sinulla voi olla pääsy oikeaan huoneeseen, sinulla voi olla sijainti, jolla on paljon voimaa. Miehillä on sekä mahdollisuus että vastuu nähdä oma osa tässä asiassa, mutta myös nähdä muita, joilla ei ole selvää asemaa, Sofia B Karlsson sanoo. 

Kansallisen urheiluliiton sukupuolten tasa-arvotavoite 

Ennen viime vuonna järjestettyä maailmancupia ranskalainen joukkue päätti, että maan suurimpien urheiluliittojen on oltava vähintään 40 prosenttia naisista. Tämän pitäisi johtaa siihen, että useammat naiset päättävät tulla jalkapalloilijoiksi, erotuomariksi, valmentajiksi tai klubijohtajiksi. Laki on osa uudistusta, jonka tarkoituksena on lisätä miesten ja naisten tasa-arvoa yleensä maassa. 

Ruotsissa Ruotsin urheiluliitto on asettanut sukupuolten tasa-arvotavoitteet vuodelle 2025. Yleistavoitteena on, että naisilla ja miehillä olisi oltava sama valta muotoilla urheilua ja osallistua urheiluliikkeeseen. 

– Se mitä työskentelemme, on tavoitteet, jotka urheiluliike yhdessä asetti. Seuraamme niitä seuraamalla verkkosivuillamme rf.se julkaistavia raportteja. Seurantaraportteihin sisältyy muun muassa sukupuolijakauma erityisten urheilujärjestöjen hallituksissa ja vaalikomiteoissa, sukupuolten tasa-arvo urheilun johtajien keskuudessa ja seuraamme tänä vuonna yhdistysten tasa-arvotyötä. Meillä on myös suuri koulutusinvestointi, jolla täydennetään tietoa maskuliinisuusnormien vaikutuksista urheiluympäristöön, Sofia B Karlsson sanoo ja jatkaa: 

– Jos kyse on organisaatiosta tai liitosta, jossa on vähän naisia ja paljon miehiä, on kysyttävä: miksi se näyttää organisaatiollemme? Miksi miehillä menee niin hyvin ja miksi naiset eivät tule tänne? Työskentelemme normaalitietoisesti, Sofia B Karlsson selittää. 

Aseta nainen ensin

Sportamoressa laitamme naiset ennen kaikkea ympäri vuoden, ei vain kansainväliselle naistenpäivälle. Pyrimme jakamaan sukupuolten tasa-arvon työntekijöidemme kesken, omaksumaan selkeät rutiinit syrjinnän torjumiseksi ja työskentelemään aktiivisesti sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Meille on selvää, että sekä naisten että miesten asiantuntijat, urheilijat, profiilit ja henkilökohtaiset valmentajat voivat puhua lehdessä. Odottaa meidän tukevan sinua, kun harjoittelet rakastamaasi urheilua!


 Takaisin

News Feed

Salomon ambassadör
Urheilu & treeni

Tässä ovat ulkoilua rakastavat lähettiläämme

9 tuntia sitten
Cold rdy
Urheilu & treeni

Frida Karlsson kilpailutauosta ja matkan jatkumisesta täydellä vauhdilla eteenpäin

4 päivää sitten
Problem med vaderna header
Urheilu & treeni

Tämän vuoksi tunnet kipua akillesjänteessä juoksun aikana

08 sep 2020
Hoka One one rincon 2
Urheilu & treeni

Minkälaisen eron droppi tekee juoksukenkään?

31 aug 2020
Nike Metcon 6
Urheilu & treeni

Pidä tämä mielessä ostaessasi uusia treenikenkiä

28 aug 2020
Inomhusskor salming
Urheilu & treeni

Pidä tämä mielessä ostaessasi sisäpelikenkiä

28 aug 2020
x
Urheilu & treeni

Uutta: Jalkapallokenkä Adidas X Ghosted

27 aug 2020
crafted by fitness
Urheilu & treeni

Suuri opas: Löydä oikeat treenikengät

18 aug 2020
alice fagrell sprallice bild 2
Urheilu & treeni

Tässä PT: n parhaat treenirutiinit

05 aug 2020
Garmin
Urheilu & treeni

Garmin tuo markkinoille aurinkokennoilla ladattavat kellot

22 jul 2020
Träning
Urheilu & treeni

Kuinka monta lepopäivää treenaajan tulisi pitää?

21 jul 2020
Madeleine Nilsson
Urheilu & treeni

Näin treenaat, kun ulkona on lämmin

21 jul 2020
Polar Unite
Urheilu & treeni

Kaikki mitä haluat tietää uudesta Polar Unite -sykekellosta!

16 jul 2020
padelracket header
Urheilu & treeni

Testi: lompakkoystävällinen padelmaila aloittelijalle

10 jul 2020
Diego
Urheilu & treeni

Video: Yksinkertaiset selkäliikkeet parempaan ryhtiin

10 jul 2020
Massageredskap
Urheilu & treeni

Testin parhaat: Apuvälineet, jotka vetreyttävät kehoasi

09 jul 2020
Charlotte Karlsson
Urheilu & treeni

Eliittijuoksija vastaa: Tavallisimmat juoksuun liittyvät kysymykset

07 jul 2020
Löpning
Urheilu & treeni

Ryhdy ympäristösankariksi ja aloita plogging

02 jul 2020
Ida B Olsson
Urheilu & treeni

3 vinkkiä kesällä juoksemiseen

29 jun 2020
Nike Superrep Cycle
Urheilu & treeni

Minitesti! Näin hyvä on uusi spinningkenkä Nike Superrep Cycle

29 jun 2020
Nike SuperRep Cycle
Urheilu & treeni

Nike SuperRep Cycle - uudet spinningkengät naisille ja miehille

29 jun 2020
Header rumpträning
Urheilu & treeni

PT:n vinkit: kolme aliarvostettua pakara- ja jalkaliikettä

25 jun 2020
Hoppa studsmatta säkert
Urheilu & treeni

Hypi turvallisesti trampoliinilla

22 jun 2020
charlotte karlsson
Urheilu & treeni

Asiantuntija vastaa: Millä sykkeellä minun pitäisi juosta?

18 jun 2020
header axlar
Urheilu & treeni

Video: Näin saat pyöreät olkapäälihakset ja leveät hartiat

17 jun 2020
Rehband
Urheilu & treeni

Kaikki mitä haluat tietää nivelkierukkavammasta

16 jun 2020
Ida B Olsson
Urheilu & treeni

Juoksuvarusteet, joita ilman et voi elää

16 jun 2020
golfboll
Urheilu & treeni

Vinkki! Näin valitset oikeat golfpallot

11 jun 2020
Puma löpning
Urheilu & treeni

Näin selvität kymmenen kilometriä alle 50 minuuttiin

09 jun 2020
Giro8.jpg
Urheilu & treeni

Opas: Näin löydät oikeat pyöräilykengät

08 jun 2020
Sisterhood of running
Urheilu & treeni

Sportamore esittelee: Sisterhood of running

08 jun 2020
wilson tennis
Urheilu & treeni

Opas: Minkä tennismailan ostan?

03 jun 2020
Ab workout
Urheilu & treeni

Video: Vatsatreeni, joka saa keskivartalon polttelemaan

02 jun 2020
Frida eldebrink redigerd
Urheilu & treeni

Hiero pois kantapään kivut Hyperspherellä

01 jun 2020
Header träningsprogram
Urheilu & treeni

3 valmista treeniohjelmaa lomalle

29 may 2020
enbensmark
Urheilu & treeni

Säilytä treenimotivaatio lomalla!

29 may 2020
padelracket
Urheilu & treeni

Kesän viisi parasta padel-mailaa

29 may 2020
Garmin header
Urheilu & treeni

Testissä Garmin Forerunner 645!

27 may 2020
charlotte karlsson_foto fredrik wannerstedt
Urheilu & treeni

Miksei juoksutreenini tee minusta nopeampaa?

27 may 2020
Ecco golfskor
Urheilu & treeni

Tämän vuoksi sinun kannattaa hankkia Eccon golfkengät

12 may 2020
more news
Salomon ambassadör

Tässä ovat ulkoilua rakastavat lähettiläämme

He rakastavat olla luonnossa, valitsevat aina metsäpolun juoksuradan sijaan ja ovat ylipäätään aivan ihania. Tutustu kolmeen uuteen outdoor-lähettilääseemme ja inspiroidu!

9 tuntia sitten
Urheilu & treeni
Cold rdy

Frida Karlsson kilpailutauosta ja matkan jatkumisesta täydellä vauhdilla eteenpäin

Kilpailun äkillisen lopettamisen jälkeen hän seisoo täällä vahvemmin kuin koskaan, ja hänellä on erittäin merkittävä merkitys uusien menestysten saamiseksi hiihtäjänä. Tapaa joukko energiaa ja inspiraation lähde.

4 päivää sitten
Urheilu & treeni
Problem med vaderna header

Tämän vuoksi tunnet kipua akillesjänteessä juoksun aikana

Tunsitko kipua akillesjänteessä juoksulenkillä? Naprapaatti selittää, mikä voi olla akillesjänteen kivun syy juoksun aikana.

08 sep 2020
Urheilu & treeni
Hoka One one rincon 2

Minkälaisen eron droppi tekee juoksukenkään?

Juoksukengän kannan ja päkiän välistä korkeuseroa kutsutaan dropiksi tai pudotukseksi. Hoka One Onen tuoteasiantuntija selvittää, miten se vaikuttaa juoksemiseen.

31 aug 2020
Urheilu & treeni
Nike Metcon 6

Pidä tämä mielessä ostaessasi uusia treenikenkiä

Tunnettu personal trainer Emma Johnsson tietää mihin kannattaa kiinnittää huomiota treenikenkiä hankittaessa. Lisäksi hän näyttää meille suosikkiliikkeensä - nyt reidet joutuvat koville!

28 aug 2020
Urheilu & treeni
Inomhusskor salming

Pidä tämä mielessä ostaessasi sisäpelikenkiä

Salibandyn, käsipallon ja muiden urheilulajien kenkien välillä on suuria eroja. Lue opas löytääksesi sinulle ja lajillesi sopivat kengät!

28 aug 2020
Urheilu & treeni
x

Uutta: Jalkapallokenkä Adidas X Ghosted

Vihdoinkin! Tässä on X Ghosted - Adidaksen kammottavan nopean jalkapallokengän uusi versio.

27 aug 2020
Urheilu & treeni
crafted by fitness

Suuri opas: Löydä oikeat treenikengät

Reebokin asiantuntijat suosittelevat! Tässä ovat erot CrossFit-kenkien, salitossujen, painonnostokenkien sekä muiden treenikenkien välillä.

18 aug 2020
Urheilu & treeni
alice fagrell sprallice bild 2

Tässä PT: n parhaat treenirutiinit

Uusi kausi, uudet harjoitusrutiinit. PT antaa parhaat vinkit hauskaan ja kestävään harjoitteluun!

05 aug 2020
Urheilu & treeni
Garmin

Garmin tuo markkinoille aurinkokennoilla ladattavat kellot

Näitä eri hintaluokkien erinomaisia multisportkelloja yhdistää yksi asia - ne kaikki voidaan ladata aurinkokennojen avulla. Tästä löydät kaikki mitä haluat tietää Garminin ympäristöystävällisistä kelloista!

22 jul 2020
Urheilu & treeni
Träning

Kuinka monta lepopäivää treenaajan tulisi pitää?

Ahdistutko jollet treenaa vaikka haluaisit? Pelkäätkö että menetät kuntosi, jos sinulla on pari rennompaa viikkoa? Nyt PT Alice Fagrell antaa tietoiskun siitä, kuinka tärkeitä palautumis- ja lepopäivät ovat!

21 jul 2020
Urheilu & treeni
Madeleine Nilsson

Näin treenaat, kun ulkona on lämmin

Ammattiurheilija Madeleine Nilsson ei anna helteiden haitata treenejään. Tässä hänen vinkkinsä, kuinka voit jatkaa harjoittelua, vaikka lämpömittari kolkuttelisi kolmeakymmentä astetta.

21 jul 2020
Urheilu & treeni
Polar Unite

Kaikki mitä haluat tietää uudesta Polar Unite -sykekellosta!

Haluatko apua liikunnan suunnitteluun, unen laadun seuraamiseen ja tasapainon löytämiseen elämässä? Siinä tapauksessa uusi Polar Unite -sykekello voi auttaa sinua!

16 jul 2020
Urheilu & treeni
padelracket header

Testi: lompakkoystävällinen padelmaila aloittelijalle

Nyt sinun ei tarvitse murtaa harjoitusbudjettiasi! Tässä testataan edullinen melontamaila aloittelijoille, tietysti parhaimmista tuotemerkeistämme.

10 jul 2020
Urheilu & treeni
Diego

Video: Yksinkertaiset selkäliikkeet parempaan ryhtiin

Kaikki, jotka tekevät toimistotyötä (ja monet muutkin) tietävät, että selkä voi tulla todella kipeäksi tietokoneella istutun päivän jälkeen. Tässä on kolme liikettä, joilla saat paremman ryhdin.

10 jul 2020
Urheilu & treeni