Vihreä proteiini – näin se toimii!

Kasvisperäisen ruokavalion suosio kasvaa, mutta monia huolestuttaa, saako siitä riittävästi proteiinia. Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää vihreistä proteiininlähteistä. 

Oletko pohtinut siirtyväsi kasvispitoisempaan ruokavalioon, mutta kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti huolestuttaa? Toki sinun tuleekin miettiä hieman enemmän, jos siirryt vegetaariseen ruokavalioon, mutta oikeastaan kyse ei ole sen vaikeammasta asiasta kuin vihreiden proteiinien valitsemisesta eläinperäisten sijaan. Huoli seuraa siitä, jos ei tiedetä, mikä proteiini oikeastaan on, The New green protein -kirjan kirjoittanut Therese Elgquist sanoo.

– Proteiini merkitsee monelle samaa kuin lihakset ja tiedetään, että sitä tarvitaan kylläiseksi tullakseen. Jossain menee kuitenkin kieroon. Emme tiedä, mitä proteiini tekee ja paljonko sitä tarvitaan. Moni uskoo, että pitää syödä paljon proteiinia, sillä moni yritys rikastaa ruokaansa proteiinilla. Jos ei ole kiinnostunut ja lukee vain otsikot, menee suurin osa tiedosta ohi suun, hän selittää. 

Kirja on tarkoitettu avuksi kaikille, jotka haluavat syödä kasvisperäisesti, oli kyse sitten yhdestä päivästä viikossa tai pysyvästä ratkaisusta. Kirjasta löytyy niin reseptejä kuin tietoa ravintoarvoista sekä siitä, miten yhdistää eri proteiineja toistensa kanssa.

Mitä minun tulisi huomioida proteiinin saannin suhteen, jos syön vegaanisesti? 

– Proteiini on kehon rakennusaine, se rakentaa ja korjaa kaikkia soluja ja entsyymejä, hormonisysteemiämme sekä immuunipuolustuskykyämme. Mutta jotta proteiinia voisi käyttää, on tärkeää saada riittävästi energiaa. Jos syöt salaattia ja vihanneksia, on sinun syötävä enemmän saadaksesi kaloreita yhtä paljon kuin mitä saisit kanasta tai perunasoseesta. Jos energiatasosi ovat koko ajan liian alhaalla, ei proteiinia voi käyttää solujen korjaamiseen (eikä lihasten kasvattamiseen), vaan kaikki energia menee selviämiseen. Tärkeintä on syödä riittävästi ja monipuolisesti. New Green ProteinTherese Elgquist on ruokakirjailija sekä stylisti. Inspiroidu hänen resepteistään 

Niin kauan kuin et urheile ammattilaisen tavoin ja treenaa neljästi päivässä on lähes mahdoton kärsiä proteiininpuutteesta. Mutta on hyvä tietää, että on olemassa erilaisia proteiinin lähteitä.  

Kasvisperäisen ja eläinperäisen proteiinin ero on, että eläinperäinen proteiini sisältää kaikkia tärkeitä aminohappoja eli tärkeitä rakennusaineita, joita saamme ruoasta. Aminohappoja on kaikkiaan 20 ja yhdeksää niistä keho ei osaa itse valmistaa. 

– Kasvisperäisessä proteiinissa ei ole, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, riittävän suuria määriä tärkeitä aminohappoja. Jos kuitenkin syöt monipuolisesti erilaisia kasvisperäisiä proteiininlähteitä, saat niitä riittävästi. Viljat, esimerkiksi kaura, yhdistettynä palkokasveihin antavat riittävästi proteiinia. Niitä ei tarvitse myöskään nauttia samalla aterialla. Jos syöt kaurapuuroa aamiaiseksi ja hummusta lounaaksi saat päivän aikana erilaisia aminohappoja. 

Mitä jokaisen treenaavan vegaanin kannattaisi syödä?

– Palkokasveja! Niitä voi yhdistellä tuhansilla eri tavoilla. Voit paahtaa kikherneitä, tehdä papuhöystöä, sekoittaa niitä salaattiin tai tehdä eväsleivän. Pähkinät ja siemenet ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Myös kvinoa ja durra ovat superhyviä, ne voi vain keittää ja lisätä salaattiin. Soija on myös hyvä ja sisältää todella mainiota proteiinia.

Mitkä kolme ovat omia suosikkejasi kasvisperäisen proteiinin lähteeksi?

1. Tattari

– Pidän tattarista todella, joko raakaruokana tai esimerkiksi puurossa. Sitä voi lisätä myös smoothieihin, jolloin se tekee koostumuksesta tahnamaisempaa. Paahdettu tattari toimii kuorrutteena niin aamiaispuurossa kuin päivällissalaatissa. Se on mainio, kokonaisvaltainen proteiininlähde. 

2. Kvinoa

– Toinen superhyvä proteiininlähde. Se on helppo keittää ja sitä voi käyttää niin pihveissä, salaateissa kuin wrapeissa. 

3. Kaakao

– Yksi salainen suosikki on kaakao. Se ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen proteiinista puhuttaessa, koska emme syö sitä niin isoja määriä. Mutta aina mukava tietää, että voit saada proteiinia myös suklaapalloja ja muita herkkuja nauttiessasi. 

new green protein _omslagKiinnostaako sinua tietää lisää muista proteiininlähteistä vai kaipaatko kenties uusia vegaanisia reseptejä? Therese Elgquistin uuden kirjan löydät 

LUE LISÄÄ: 

LUE LISÄÄ: 

 Takaisin

News Feed

Fruckostbowl
Ravinto & reseptit

Super-ainekset aamiaisbowliin!

06 sep 2019
Selleri
Ravinto & reseptit

Sellerimehu – kuumin terveystrendi

30 aug 2019
Smoothie
Ravinto & reseptit

Treenin ja ruokavalion yhteys: Näin saat treenistäsi kaiken irti

22 jul 2019
Kost och löpning
Ravinto & reseptit

Näin kannattaa syödä, jotta jaksat juosta mahdollisimman pitkään

02 jul 2019
Bulk – Ta till vara på kalorierna
Ravinto & reseptit

Bulkkaa ja hyödynnä kalorit

23 apr 2019
iStock-852688676.jpg
Ravinto & reseptit

Kärsitkö kenties ärtyvän suolen oireyhtymästä? Lue tämä!

04 mar 2019
Christmas food
Ravinto & reseptit

3 vinkkiä ympäristöystävällisempään joulupöytään

18 dec 2018
Hanna Olvenmark
Ravinto & reseptit

Opi elämään säästeliäämmin

17 dec 2018
plantbasedbythess.png
Ravinto & reseptit

Vietä vihreämpää adventtia

07 dec 2018
kokosdröm_.png
Ravinto & reseptit

Resepti: Unicorn toast & kookosunelma

07 nov 2018
Vegansk snabbmat 1.png
Ravinto & reseptit

Vegaaniset brunssisuosikit

03 nov 2018
Karljohanfries.png
Ravinto & reseptit

Nämä herkulliset kasvisruoat valmistuvat kätevästi pellillä

26 oct 2018
Back beans
Ravinto & reseptit

Tämän takia kannattaa käyttää palkokasveja leivonnassa

02 oct 2018
brownies4.png
Ravinto & reseptit

Browniet, leipä & mysli – palkokasveista

01 oct 2018
Bananscones
Ravinto & reseptit

Resepti: Maukkaat banaaniskonssit 20 minuutissa

18 sep 2018
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png
Ravinto & reseptit

3 hyvää vihreää reseptiä

14 sep 2018
New Green Protein
Ravinto & reseptit

Vihreä proteiini – näin se toimii!

04 sep 2018
mat_vägning
Ravinto & reseptit

Olga Rönnberg: “Tämän takia sinunkin pitäisi punnita ruokasi"

22 aug 2018
proteinpulver
Ravinto & reseptit

Pitäisikö sinun syödä enemmän proteiinia?

29 jul 2018
Glutenfri kladdkaka
Ravinto & reseptit

Gluteeniton mutakakku ilman sokeria

29 jul 2018
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg
Ravinto & reseptit

Anja Forsnorin kesäinen chia-vanukas

25 jun 2018
Chokladbollar med jordnötssmör
Ravinto & reseptit

3 pallonmuotoista reseptiä jalkapallon MM-kisoja varten

15 jun 2018
Bananbröd
Ravinto & reseptit

Video: Näin helposti valmistat itse banaanileipää

06 mar 2018
ekomat_header
Ravinto & reseptit

Onko kalliimpi ruoka parempaa?

02 mar 2018
2018
Ravinto & reseptit

Viisi yksinkertaista ravintovinkkiä vuodelle 2018

17 feb 2018
veganprotein
Ravinto & reseptit

Helpot proteiinivinkit vegaanille

17 feb 2018
iStock-537622652.jpg
Ravinto & reseptit

10 suurinta ruokatrendiä vuodelle 2018

20 dec 2017
sportdryck.jpg
Ravinto & reseptit

Tee oma urheilujuomasi!

28 nov 2017
fett
Ravinto & reseptit

Lihottaako rasva?

22 sep 2017
En om dagen shot.png
Ravinto & reseptit

Shotteja aamiaiseksi? Kyllä, kiitos!

20 sep 2017
mud cake
Ravinto & reseptit

Hyvää ja gluteenitonta – kaksi makeaa reseptiä

19 sep 2017
Kost
Ravinto & reseptit

Vältä perhekaaos ruokapöydässä

14 sep 2017
bridgeblandning.png
Ravinto & reseptit

Viikonlopun herkut blogista Food pharmacy

08 sep 2017
ramen_mat_myt_vetenskap
Ravinto & reseptit

Taatusti terveellinen syyslounas

08 sep 2017
matmyter
Ravinto & reseptit

7 totuutta ja tarua ruoasta & terveystä

06 sep 2017
Frida Duell_2017
Ravinto & reseptit

Ruoka & tarut lääkäri Frida Duellin mukaan

04 sep 2017
chiaparfait.png
Ravinto & reseptit

Vihreää aamusta iltaan

30 aug 2017
pokebowl.png
Ravinto & reseptit

Boostaavat bowl -reseptit

28 aug 2017
Pekanbars med chokladöverdrag
Ravinto & reseptit

Pekaanipatukat suklaakuorrutuksella

24 aug 2017
Smmothie trendmat
Ravinto & reseptit

Vegeherkut ja katuruoka – nämä ovat muodissa juuri nyt!

23 aug 2017
more news
Fruckostbowl

Super-ainekset aamiaisbowliin!

Bowl tai smoothie voi olla terveellinen, vaikka se ei olisi vihreä. Näiden reseptien avulla saat paljon energiaa, proteiineja ja vitamiineja eri hedelmien ja marjojen muodossa.

06 sep 2019
Ravinto & reseptit
Selleri

Sellerimehu – kuumin terveystrendi

Selleri on muuttunut tylsästä soppa-aineksesta supertrendikkääksi vihannekseksi, jota jokainen haluaa nauttia nestepitoisena. Sportamoren oma ravintotietelijä Matilda Alexandersson kertoo, miksi se on hypensä ansainnut.

30 aug 2019
Ravinto & reseptit
Smoothie

Treenin ja ruokavalion yhteys: Näin saat treenistäsi kaiken irti

Miten treeni, ruokavalio ja uni liittyvät toisiinsa? Enemmän kuin uskommekaan. "Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteesi", sanoo ravintoterapeutti Madeleine Marcus.

22 jul 2019
Ravinto & reseptit
Kost och löpning

Näin kannattaa syödä, jotta jaksat juosta mahdollisimman pitkään

Kuinka monta kaloria minun tulisi syödä, jotta pysyn terveellisessä painossa, mutta jaksan tavoitella parasta aikaa kymmenellä kilometrillä? Kysyimme asiaa ravintoneuvojalta.

02 jul 2019
Ravinto & reseptit
Bulk – Ta till vara på kalorierna

Bulkkaa ja hyödynnä kalorit

Lisäämällä kaloreita ruokavalioosi, voit treenata useammin ja tehokkaammin. PT Mattias Egnell selittää, kuinka teet kuin kehonrakentajat ja kasvatat annoksia lautasellasi.

23 apr 2019
Ravinto & reseptit
iStock-852688676.jpg

Kärsitkö kenties ärtyvän suolen oireyhtymästä? Lue tämä!

Jos epäilet, että sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kannattaa kurkistaa ruokavalioon. Jututimme Sofia Antonssonia, Ruotsin johtavaa asiantuntijaa, mitä tulee ongelmavatsoihin. Hän kertoo, mitä voit itse tehdä paremman voinnin eteen.

04 mar 2019
Ravinto & reseptit
Christmas food

3 vinkkiä ympäristöystävällisempään joulupöytään

Haluatko huomioida ympäristön tänä jouluna? Tässä muutama yksinkertainen vinkki joulupöytään.

18 dec 2018
Ravinto & reseptit
Hanna Olvenmark

Opi elämään säästeliäämmin

Hanna Olvenmark vetää omaa Portionen under tian (Annos alle eurolla) -sivustoa sekä Instagram-sivua. Hän jakaa vinkkejä ilmastoystävällisistä ja edullisista resepteistä. Nyt tulossa on kirja.

17 dec 2018
Ravinto & reseptit
plantbasedbythess.png

Vietä vihreämpää adventtia

Mikäli haluat nauttia joulun odotuksesta hieman ympäristöystävällisemmin, lue nämä Therese Elgquistin vinkit.

07 dec 2018
Ravinto & reseptit
kokosdröm_.png

Resepti: Unicorn toast & kookosunelma

Arvostamme suuresti, kun ruoka näyttää yhtä hyvältä kuin miltä se maistuu. Nämä kaksi reseptiä herättävät todennäköisesti halun jakaa ne omille instagram-seuraajilleen.

07 nov 2018
Ravinto & reseptit
Vegansk snabbmat 1.png

Vegaaniset brunssisuosikit

Kaipaatko nopeaa, hyvää, täysin vegaanista aamiaisreseptiä, joka sopii mainiosti myös rentoon viikonloppubrunssiin? Ole hyvä!

03 nov 2018
Ravinto & reseptit
Karljohanfries.png

Nämä herkulliset kasvisruoat valmistuvat kätevästi pellillä

Julia Tuvesson, suosittu ruotsalainen ruokabloggaaja Tuvessonskan -blogin takana, on julkaissut ensimmäisen kirjansa. Plåtmat -kirja on täynnä toinen toistaan maukkaampia reseptejä, jotka voit valmistaa uunipellillä.

26 oct 2018
Ravinto & reseptit
Back beans

Tämän takia kannattaa käyttää palkokasveja leivonnassa

Linssejä myslissä ja brownieita pavuista? Kyllä kiitos! Ravintoekonomi ja ruokatoimittaja Lina Wallentinson selittää, miksi sinunkin kannattaisi alkaa hyödyntää palkokasveja leipoessasi.

02 oct 2018
Ravinto & reseptit
brownies4.png

Browniet, leipä & mysli – palkokasveista

Sitä mukaa, kun tietoisuutemme ympäristöstä on kasvanut, on linsseistä, pavuista ja herneistä tullut entistä trendikkäämpiä keittiössä. Nämä kolme reseptiä saavat sinut ihmettelemään, mikset ole keksinyt palkokasveja aiemmin.

01 oct 2018
Ravinto & reseptit
Bananscones

Resepti: Maukkaat banaaniskonssit 20 minuutissa

Maukkaat, juuri uunista tulleet banaaniskonssit ovat täydellinen aloitus viikonlopulle. Tämän reseptin avulla valmistat ylellisen aamupalan hetkessä!

18 sep 2018
Ravinto & reseptit