Blacc yoga

Opi tekemään fiksuja valintoja Sportamoren materiaalioppaan avulla

Mitä ovat spandex ja elastaani, ja mitä teipattu sauma oikeastaan tarkoittaa? Autamme sinua tulkitsemaan usein urheiluvaatteista löytyviä kuvauksia ja sanoja.

Jos sinulla on joskus ollut suosikkitrikoot, tiedät miten turhauttavaa on yrittää löytää uusia samasta materiaalista valmistettuja trikoita. Avain suosikkivaatteiden korvaamiseen on kyky tulkita sanat ja kuvaukset eri materiaaleista ja kankaista, jotka tekivät niistä sinulle juuri sopivat. Tuoteasiantuntijat muun muassa , ja  ovat laatineet oppaan, jonka avulla voit pian selvittää tiesi tuotekuvauksien viidakossa ammattilaisen tapaan.

SUORAAN OSTOKSILLE:

Usein käytettyjä sanoja treenivaatteiden materiaaleista

Mesh

Mesh on neulottu kangas, jossa on paljon pieniä reikiä, se on vähän niin kuin verkko. Sitä käytetään usein vaatteissa, joiden pitäisi olla viileitä (esimerkiksi juoksushortsit ja topit), mutta sitä löytyy myös lämpimämmistä vaatteista. Mesh-kankainen verkko sijoitetaan oikeaoppisesti niin, että se tarjoaa hyvän ilmanvaihtoaukon paikkoihin, joista yleensä hikoaa eniten (esimerkiksi kainalot ja nivuset). Hyvin selkeä esimerkki mesh-kankaisesta vaatteesta on klassinen joukkueliivi, joka sinulla oli lapsena koulun liikuntatunneilla tai jalkapallotreeneissä.

Ribattu materiaali

Ribattu materiaali valmistetaan neulomalla nurjaa ja oikeaa suoraommelta toisiinsa, mikä antaa kankaalle raidallisen tekstuurin. Jos sinulla on parit"raidallisia" suosikkitrikoita, on todennäköistä, että pidät myös muista ribatuista vaatteista. Ribattua materiaalia löytyy useista erityyppisistä vaatteista ja useista eri laaduista: kaikkea ohuista topeista paksuihin neulottuihin villapaitoihin tai saumattomiin trikoisiin.

Saumaton materiaali

Saumattoman materiaalin (Seamless) määritelmä on hiukan erilainen riippuen siitä, keneltä kysyt. Monien mielestä saumattomien vaatteiden tulisi olla valmistettu täysin ilman saumoja, mutta yleensä näin ei ole. Niissä on kuitenkin usein vähemmän saumoja kuin tavallisissa vaatteissa. Saumattomat vaatteet neulotaan yhtenä kappaleena ja ne tulevat koneesta tunnelina, jossa ei ole päitä. Koska vaate on alusta alkaenkin putkimainen, vältyt epämiellyttäviltä sivusaumoilta. On myös koneita, jotka neulevat täysin valmiita saumattomia vaatteita, mutta se on huomattavasti kalliimpaa ja sen vuoksi myös epätavallista. Saumaton materiaali on yleistä treenitrikoissa, jotka sopivat erityisen hyvin joogaan.

seamless tights Joogatrikoot ovat usein saumattomat. Tässä ovat saumattomat trikoot, joissa on mesh-kankaiset osiot pohkeissa, mutta rei'itys voi olla myös tiheämpää ja muodostaa verkon.

Laser cut

Laser cut tarkoittaa kankaan leikkaamista laserilla. Sitä käytetään usein onttojen yksityiskohtien valmistamiseen vaatteissa, jolloin ne muodostavat koristekuvion, tai luomaan paremmin hengittävän kankaan. Laserilla voi leikata kangasta myös saadaksesi siihen tyylikkäät reunat. Tällöin reuna yleensä sulatetaan tai liimataan, jotta kangas ei repeydy käytössä. Laserleikkausta käytetään alushousuissa, joissa halutaan huomaamaton saumakohta selkeän perinteisen paksumman sauman sijaan,, jotta alushousujen rajat eivät paista trikoiden tai ohuiden mekkojen läpi.

7/8-pituiset trikoot

7/8-merkintä viittaa tiettyyn trikoiden pituuteen. Keskipitkällä ihmisellä 7/8 trikoot päättyvät hieman nilkan yläpuolelle. Yksinkertaisesti ilmaistuna trikoista on leikattu yksi kahdeksasosa pois. 7/8-pituiset trikoot voi myös hankkia saadakseen pitkät trikoot, jos on hieman keskimittaa lyhyempi.

Capri-trikoot

Myös capri-sana viittaa tiettyyn trikoiden pituuteen. Capri-trikoot päättyvät pohkeen puoliväliin keskipitkällä ihmisellä. Niitä kutsutaan myös 3/4-pituisiksi trikoiksi (koska neljäsosa on poistettu koko pituudesta). Voisi sanoa, että tämä mitta on pitkien shortsien ja 7/8-pituisten trikoiden välillä.

Tavalliset materiaalit joustavissa vaatteissa

Elastaani

Elastaani on polyuretaanikuitu, joka on erittäin joustava. Sitä käytetään venyviin tekstiileihin ja joustaviin vaatteisiin. Elastaani kestää eri kemikaaleja hyvin, eikä se ole kovin läpinäkyvä. Materiaalia käytetään muun muassa alusvaatteiden, sukkien ja uimapukujen valmistukseen. Löydät elastaania myös monista trikoista. Etsi tätä sanaa, jos haluat trikoot, jotka joustavat hyvin ja joista ei kuulla läpi edes kyykkyjä tehtäessä.

Polyesteri

Polyesteri on synteettinen materiaali, joka on valmistettu öljystä. 55 prosenttia maailman tekstiilimateriaaleista on polyesteriä. Polyesteriä ja kaikkia sen muunnelmia käytetään siten monissa erilaisissa vaatteissa: aina sadevaatteista, urheiluvaatteista ja neulotuista villapaidoista alusvaatteisiin, sukkahousuihin ja joustaviin farkkuihin.

tights etna Blaccin Etna-trikoot ovat 85% polyesteriä ja 15% elastaania. Löydät nämä trikoot kahdessa eri värissä: ja .

Polyamidi

Polyamidi on muovinen synteettikuitu, jota käytetään monissa erilaisissa tuotteissa. Esimerkkejä polyamidia sisältävistä tuotteista ovat vaatteet, kengät, laukut, matot, kalastussiimat, keittiövälineet ja elintarviketeollisuuden pakkausmateriaalit. Toisin sanoen varsin monipuolinen materiaali!

Nailon

Nailon on eräänlainen polyamidi, mutta alun perin se on tuotemerkki, jonka DuPont toi markkinoille aloittaen nailonsukkien valmistuksen vuonna 1938. Nykyään tuotemerkki on lähes synonyymi materiaalille, mutta pohjimmiltaan sitä kutsutaan synteettiseksi kuituksi.

Spandex

Spandex eli lycra on synteettinen kangas, jossa on polyamidipohja, kuten nailonissa tai polyesterissä. Spandex on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se voi laajentua jopa 600 prosenttia alkuperäisestä muodostaan, ja palautua takaisin menettämättä muotoaan. Spandex on yleinen kaikissa venyvissä treenivaatteissa.

Yleisiä ominaisuuksia ulko- ja sadevaatteissa

Teipatut saumat...

... tai hitsatut saumat ovat teipeillä suljettuja ja vedenpitäviä saumoja. Jos sadetakissa ei ole teipattuja saumoja, vesi lopulta hiipii sisään, vaikka kangas itsessään olisi vedenpitävä. Toisin sanoen teipatut saumat ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa, kun haluat hyvän takin, joka kestää kovemmankin rankkasateen. Se on myös hyvä ominaisuus vaellusreppuissa!

Vesipilariarvo

Kun puhutaan vesipilariarvosta, tarkoitetaan kuinka paljon vettä (millimetreinä mitattuna) yhden neliösenttimetrin alue kyseistä materiaalia pystyy käsittelemään, ennen kuin vesi tunkeutuu läpi. Mitä korkeampi vesipilariarvo, sitä enemmän vettä materiaali kestää. Vesipilariarvo mitataan aina uudesta tuotteesta, mutta se heikkenee aina vaatteen kulumisen ja pesun yhteydessä. Vesipilariarvo löytyy sadetakkien, kuoritakkien ja muiden ulkovaatteiden tuotekuvauksesta. Muistisääntönä: mitä korkeampi vesipilariarvo, sitä vedenpitävämpi.

Kalvo

Kalvoa käytetään usein sellaisten ulkovaatteiden valmistuksessa, joiden on oltava hengittäviä, mutta samalla vettähylkiviä tai vedenpitäviä. Rakenteellisesti kuvattuna tämä on ohut muovikalvo, joka on liimattu ulommaisen kankaan sisäpuolelle. Tavallisesti muovikalvo on huokoinen, joten se sisältää pieniä onkaloita, joiden läpi kulkee vesimolekyylejä (höyry ja hiki), mutta ne pysäyttävät veden, kun se on pisaramuodossa. Kaikki kalvot eivät kuitenkaan ole huokoisia. On niitä, jotka toimivat sen sijaan molekyylitasolla. Tämä tarkoittaa, että onkalot ovat aukkoja materiaalin molekyylien välillä. Mielenkiintoinen ominaisuus tämän tyyppisissä kalvoissa on, että kuten kaikki muutkin materiaalit, ne laajenevat kuumentuessaan. Siten myös onkalot suurenevat, mikä tarkoittaa, että materiaali hengittää paremmin, mitä lämpimämpi ympäristö. Esimerkki tällaisesta materiaalista on Gore-Tex.

Kaksi- ja kolmikerroksiset kalvot

Puhutaan myös kaksi- ja kolmikerroksisista rakenteista, ja nämä luvut viittaavat siihen, kuinka monta kerrosta on laminoitu yhteen materiaalin kanssa. Kaksikerroksinen kangas koostuu ulommasta kankaasta ja kalvosta, kun taas kolmikerroksisessa kankaassa on myös kulutuskerros sisäpuolella. Jotta kaksikerroksinen vaate ei repeytyisi heti ensimmäisellä käyttökerralla, sitä täydennetään usein sisäpuolella olevalla verkkovuorella. Yleisesti ottaen kaksikerroksisilla kalvoilla on parempi hengittävyys, kun taas kolmikerroksisinen kalvo on tasaisempi ja kestävämpi. Yleensä nämä kalvot löytyvät kuoritakkien, talvitakkien ja muiden päällysvaatteiden rakenteista.

outdoor no brand On olemassa monia käsitteitä ja sanoja, jotka voi olla hyvä tietää ulkoiluvaatteita hankittaessa.

OSTA TÄÄLTÄ:

LUE LISÄÄ:

 Takaisin

News Feed

Nike Air Zoom SuperRep
Muoti & trendit

Löydä sopiva Nike SuperRep treenikenkä

3 päivää sitten
Test ryggsäck barn.png
Muoti & trendit

Testin parhaat: Lasten selkäreput 2020

06 aug 2020
Header.jpg
Muoti & trendit

Testissä: pyöräilykypärät naisille ja miehille

06 aug 2020
Nike löparskor test
Muoti & trendit

Niken juoksukengät, jotka ovat testien parhaat

05 aug 2020
Header Nike-favoriter DAM.jpg
Muoti & trendit

Testin parhaat! Nike-suosikit naisille

04 aug 2020
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg
Muoti & trendit

14 löytöä koulun alkuun

03 aug 2020
Header Nike-favoriter HERR.jpg
Muoti & trendit

Testi! Niken parhaat vaatteet ja kengät miehille

31 jul 2020
Reebok Nano X
Muoti & trendit

Reebok Nano X nyt saatavana uusissa väreissä

30 jul 2020
Test sport-bh.png
Muoti & trendit

Supertesti: Vuoden 2020 parhaat urheilurintaliivit

28 jul 2020
Clifton 7
Muoti & trendit

Testi: Näin hyvä on uusi Hoka One One Clifton 7

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn
Muoti & trendit

Vihdoinkin! Tässä on Hoka One One Clifton 7

22 jul 2020
Test Birkenstock
Muoti & trendit

Mitkä Birkenstock-sandaalit ovat testin parhaat?

21 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27
Muoti & trendit

Testi! Näin hyvä on Asics Gel-Kayano 27

21 jul 2020
Nike barnsko
Muoti & trendit

Pakkohankinta koulun alkuun: Nike Revolution 5 Flyease

20 jul 2020
Axion tennis
Muoti & trendit

Axionin uusi tennis- ja padelkokoelma

20 jul 2020
Test Better Bodies tights
Muoti & trendit

Better Bodiesin kolmet treenitrikoot, jotka pärjäsivät parhaiten testissä

15 jul 2020
Skolstart Hummel
Muoti & trendit

Tarkistuslista ennen koulun alkua

14 jul 2020
didrikson kids
Muoti & trendit

Kaikki, mitä tarvitset ennen päiväkodin alkua

14 jul 2020
adidas
Muoti & trendit

Opas: Löydä oikeanlaiset juoksukengät Adidakselta

13 jul 2020
Saucony Triumph 18
Muoti & trendit

Tämän vuoksi sinun pitäisi juosta uusilla Saucony Triumph 18 -juoksukengillä

08 jul 2020
Test_loparskorherr_2020.png
Muoti & trendit

Yhdeksät testin parhaat miesten juoksukengät 2020

08 jul 2020
Test löparskor dam
Muoti & trendit

SUURI testi! Naisten parhaat juoksukengät 2020

08 jul 2020
jenny freed
Muoti & trendit

Asiantuntijan vinkit: Pidä nämä mielessä kun hankit uudet urheiluliivit

06 jul 2020
Asics GEL-Kayano 27
Muoti & trendit

Asicsen paras pronaatiotuellinen kenkä: Uusi GEL-Kayano 27

02 jul 2020
Free metcon 3 header
Muoti & trendit

Testi: Näin hyvä on uusi Nike Free Metcon 3 treenikenkä

01 jul 2020
Test adidas löparsko supernova
Muoti & trendit

Testi: Adidas Supernova naisille ja miehille

24 jun 2020
Adidas supernova header
Muoti & trendit

Adidas Supernova: edullinen ja korkealaatuinen juoksukenkä

22 jun 2020
charlotte och pär header
Muoti & trendit

Testissä: Asicsen 3 parasta juoksukenkää

17 jun 2020
sandaler header
Muoti & trendit

Testissä: Trendikkäät sandaalit naisille 2020

17 jun 2020
Herr - Header.jpg
Muoti & trendit

Testin parhaat: Trendikkäät sandaalit miehille

17 jun 2020
Test bikini
Muoti & trendit

Testi: Löydä vartalotyypillesi sopivat bikinit

11 jun 2020
daddräkt simning
Muoti & trendit

Testissä: Uimapuvut kilpailuihin ja uintitreeneihin

09 jun 2020
Header.jpg
Muoti & trendit

Suuri testi: Treenitopit juoksemiseen

09 jun 2020
Birkenstock
Muoti & trendit

Kauden sandaalitrendit Birkenstockilta

08 jun 2020
Birkenstock
Muoti & trendit

Voinko pestä sandaalit pesukoneessa?

08 jun 2020
ub primeblue
Muoti & trendit

Tässä on kierrätysmuovista valmistettu Adidas Ultraboost!

08 jun 2020
Header.jpg
Muoti & trendit

Testissä: Miesten juoksupaidat 2020

05 jun 2020
Header.jpg
Muoti & trendit

Testi: Juoksukengät alennusmyynnissä - huippuarvosanoilla!

04 jun 2020
pegasus 37
Muoti & trendit

Testissä: Näin hyvä on Nike Air Zoom Pegasus 37

04 jun 2020
Badbyxor badshorts
Muoti & trendit

Kesän 9 kuumimmat uimashortsit

04 jun 2020
more news
Nike Air Zoom SuperRep

Löydä sopiva Nike SuperRep treenikenkä

Air Zoom SuperRep, SuperRep Go ja SuperRep Cycle - selvitämme eron Niken kolmen treenikengän välillä!

3 päivää sitten
Muoti & trendit
Test ryggsäck barn.png

Testin parhaat: Lasten selkäreput 2020

Lapsellesi sopivan tyyppisten reppujen löytäminen voi olla helpompaa sanoa kuin tehdä. Anna mini-paneelimme auttaa sinua. He ovat kokeilleet kauden uusia vauvareppuja!

06 aug 2020
Muoti & trendit
Header.jpg

Testissä: pyöräilykypärät naisille ja miehille

On tärkeää valita hyvä pyöräilykypärä. Tässä testissä olemme tutustuneet eri mallien säädettävyyteen, käyttömukavuuteen, ilmanvaihtoon ja muotoiluun.

06 aug 2020
Muoti & trendit
Nike löparskor test

Niken juoksukengät, jotka ovat testien parhaat

Kolme juoksukenkää, jotka kaikki ovat saaneet huippuarvostelut omilta juoksutestaajiltaan - tässä ovat Niken parhaat juoksukengät!

05 aug 2020
Muoti & trendit
Header Nike-favoriter DAM.jpg

Testin parhaat! Nike-suosikit naisille

Mikä on paras treenikenkä? Entä mitkä trikoot saivat korkeimman arvosanan? Tässä ovat Niken parhaat treenivaatteet naisille – ainakin, jos kysytään testaajiltamme!

04 aug 2020
Muoti & trendit
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg

14 löytöä koulun alkuun

Kesälomat on ohi ja uusi lukuvuosi on nurkan takana. Varmista, että lapsesi saa mahdollisimman hyvän startin uuteen kouluvuoteen. Tässä tulevat meidän suosikkimme.

03 aug 2020
Muoti & trendit
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Testi! Niken parhaat vaatteet ja kengät miehille

Niken treenivaatteet ja kengät ovat monien suosikkeja laajan tuotevalikoiman, tyylikkään suunnittelun ja korkean laadun ansiosta. Annoimme testaajiemme kokeiltavaksi Niken olohousuja, kenkiä ja muita miehille suunnattuja treenivaatteita.

31 jul 2020
Muoti & trendit
Reebok Nano X

Reebok Nano X nyt saatavana uusissa väreissä

Kymmenes versio Reebokin suosituimmasta treenikenkästä Nanosta kuvataan tähän asti parhaimmaksi. Nyt Nano X on myynnissä uusissa väreissä!

30 jul 2020
Muoti & trendit
Test sport-bh.png

Supertesti: Vuoden 2020 parhaat urheilurintaliivit

Suurille ja pienille rinnoille, säädettävillä hihnoilla ja ilman. Tutustu kauden parhaimpiin urheiluliiveihin ja testivoittajiin.

28 jul 2020
Muoti & trendit
Clifton 7

Testi: Näin hyvä on uusi Hoka One One Clifton 7

"Vitsi mikä ponnahdus", huutaa testaaja. Hoka One Onen uudesta Clifton 7: stä tuli nopeasti suosikki sekä mies- että naisjuoksijoiden keskuudessa. Lue testi ja ymmärrät miksi!

27 jul 2020
Muoti & trendit
Hoka One One Clifotn

Vihdoinkin! Tässä on Hoka One One Clifton 7

Vielä sirompi ja kevyempi. Nyt Hoka One Onen myydyimmästä Clifton-juoksukengästä julkaistaan päivitetty versio.

22 jul 2020
Muoti & trendit
Test Birkenstock

Mitkä Birkenstock-sandaalit ovat testin parhaat?

On korkea aika kokeilla suosikki tossut Birkenstockista. Koepaneelimme on kokeillut kolme suosituinta Arizonan mallia - tässä on sandaali, joka on testien paras!

21 jul 2020
Muoti & trendit
Asics Gel-Kayano 27

Testi! Näin hyvä on Asics Gel-Kayano 27

Asicsen suosittu, vakaa juoksukenkä on saanut uuden version. Testissä Gel-Kayano 27!

21 jul 2020
Muoti & trendit
Nike barnsko

Pakkohankinta koulun alkuun: Nike Revolution 5 Flyease

Helppo laittaa jalkaan ja ottaa pois, uskomattoman mukavat ja melkein mahdotonta astua hajalle - tässä ovat kaikkien lasten unelmakengät Nikeltä!

20 jul 2020
Muoti & trendit
Axion tennis

Axionin uusi tennis- ja padelkokoelma

Tennistrikoot, joissa on pallotaskut ja naisten padelhortsit. Tässä on Axionin uusi mailapelimallisto!

20 jul 2020
Muoti & trendit